1 Decembrie 1918 intr-o alta poveste

Marile impliniri sunt in primul rind sufletesti. De aici se pleaca. Atunci cind o dorinta se regaseste in alegerea unanima a unei natiuni ea se manifesta cu o asemenea forta incit politicul este eclipsat si intotdeauna depasit de intamplari. Pentru ca timpul sufletului este altfel valorizat de istorie iar pe „ingeri nu-i intrece nimeni la iuteala”. Din astfel de nemarturisite idealuri se nasc proiectii de viitor. Iar in spatele lor se desfasoara extraordinare forte de coeziune sociala si de solidaritate nationala. Decembrie 1918 a fost, dincolo de masca politica rezistenta in istorie, si o alta poveste, rar intalnita in istoria noastra.

Si iata aceasta poveste uitata. Intr-o tara invinsa si retrasa din razboi prin capitularea din februarie 1918, trupele de ocupatie au fost anulate doar in cateva zile. Generalii nostrii au avut o strategie senzationala. Oficial au demobilizat trupele. A fost o armata aparent demobilizata dar in realitate ascunsa, imprastiata, camuflata si intretinuta pe mosiile boieresti si gaspodariile taranilor fruntasi ca muncitori sezonieri, functionari marunti prin primarii satesti sau invatatori pe la sate. Romanii, oamenii simplii au stiut si au pastrat aceasta taina. La decizia statului major, izolat si sub controlul trupelor de ocupatie, aceasta armata a aparut pe neasteptate mobilizandu-se in mai putin de o saptamana, dupa revocarea tratatulului din februarie1918, niciodata ratificat de regele Ferdinand cel Loial. A fost o armata care a aparut pe neasteptate in preajma trupelor de ocupatie, care au fost astfel neutralizate iar frontul din 1916 a fost recuperat in mai putin de doua saptamani.

Mobilizarea armatei romane de la inceputul lunii noiembrie 1918 a fost unica in istoria primului razboi mondial. A fost o solidaritate fara precedent intre elita politica, cu adevarat aristocratica si celelalte paliere sociale, care au coabitat cateva luni, stingandu-se bariere sociale, catalogari culturale sau stigmatizari folclorice. Atunci cu totii au fost romani. In istorie se intampla. Iar noi, cu totii, mai simtim uneori ca se poate un ceva iesit din comun, altceva decat haosul dirijat oferit noua de saltimbancii politici, intru rutinarea si prostirea natiunii.