Destinul dramatic al străzii Antim

50 comentarii
Postat de: G. Graur [Aventurierul]

Strada Antim din Capitală are o poveste aparte, printre celelalte străzi afectate de tăvălugul demolărilor din anii ’80 în zona Centrului Civic. Iată poziţia ei pe harta din 1969:

Numele i se trage de la Antim Ivireanul (1650-1716), cărturar şi fost mitropolit al Ţării Româneşti în perioada 1708-1716. Era de fel din Iviria, o regiune din Georgia (Gruzia) şi a fost adus la noi în ţară de către Constantin Brâncoveanu.

Strada Antim se întindea între str. Sfinţii Apostoli şi Calea Rahovei, pe o lungime de circa 1 km. Iată cum arăta începutul străzii de pe blocul turn din Piaţa Naţiunile Unite (numită anterior Piaţa Splaiului):

Fotografia e făcută imediat după cutremurul din martie 1977 de către arhitectul Gh. Leahu.

Primele 3 case nu mai există, dispărând în cursul lucrărilor de sistematizare. Segmentul cu numerele de la 6 la 12 s-a păstrat sub forma unei artere noi, numită Paul Orleanu şi este rupt de restul traseului străzii Antim. Prima clădire  care a scăpat, de la nr. 6, este următoarea (pe colţul cu fosta stradă Andromeda):

Lipită de ea, se observă o căsuţă mai modestă, apoi alte 2 imobile lipite (numerele 8-10), cea din dreapta devenind şi sediul unui partid:

Urmează blocul de la nr. 12, cu 4 etaje, după care exista o intersecţie cu str. Gh. Petrescu (acum transformată într-o simplă alee de acces). Dincolo de ea, a rămas intact Blocul Scriitorilor, deşi se află foarte aproape (la nici un metru) de celelalte blocuri de pe bd. Unirii:

După aceşti primi 100 de metri, str. Antim cotea la stânga, sub un unghi de circa 120 grade. Imediat după acel colţ se afla şcoala 122, o clădire stas cu 2 etaje,  cum erau majoritatea şcolilor de la noi. Din păcate, ea s-a aflat fix pe traseul viitorului bulevard al Victoriei Socialismului (actual Unirii), aşa că nu s-a putut face nimic pentru salvarea ei. Iată şi o altă imagine a şcolii, din unghiul opus:

În dreapta şcolii se mai afla o vilă, apoi urma clădirea Sfântului Sinod (foto Dan Vartanian 1982):

Mânăstirea Antim fusese construită între 1713-1715 de mitropolitul Antim Ivireanul şi cuprindea biserica, palatul sinodal, cuhnia (bucătăria) şi chiliile călugărilor. Iata o imagine în acuarelă surprinsă în 1985 de pictorul şi arhitectul Gh. Leahu (din cartea sa Bucureştiul dispărut):

După cum spune autorul, cuhnia a fost demolată, chiliile au suferit anumite transformări, iar Palatul Sf. Sinod, în greutate de 9000 de tone, a fost mutat cu 28 metri mai spre sud-vest, pentru a face loc blocurilor de pe noul bulevard. Iată cum arată zona în prezent (foto Gh. Leahu 1994):

Biserica Antim a rămas pe loc, în spatele blocurilor din centrul civic, care o domină prin înălţimea lor (acelaşi autor):

De la d-l Adrian Szasz, un fotograf pasionat, aflat în prezent în Canada, am obţinut următoarea imagine a străzii Antim, realizată în toamna târzie a anului 1972, din dreptul Palatului Sinodal. În dreapta, se observă mai întâi începutul străzii Logofătul Nestor, apoi casa de la numărul 34, după care se vede intersecţia cu strada Justiţiei.

Dincolo de palat (parte a mânăstirii Antim) şi de intersecţia cu str. Justiţiei se observă o porţiune din clădirea şcolii generale nr. 123, numită şi Poenărescu. Dl. Dan Perry a publicat pe blogul său o poză color a acesteia, din 1980:

Dincolo de şcoală se găseşte singurul segment al străzii rămas întreg (foto Dan Perry 1994):

Clădirea din dreapta se vede şi dintr-un alt unghi (foto Dan Vartanian):

În zona cu copaci unde “opereaza” excavatorul a fost adus Schitul Maicilor, după translatare, iar imobilul acoperit cu iederă, din dreapta, de la nr. 49, a scăpat de demolare (pe vremuri aparţinuse întreprinderii Tehnometal).

Puţin înainte de acest loc, pe partea opusă a străzii, exista o intrare numită tot Antim (foto Dan Vartanian):

În continuare, strada Antim se intersecta cu strada Palas, clădirea de pe colţ cu acoperiş ascuţit aflându-se la nr. 46 (foto Dan Vartanian)

Pe partea stângă, urma intersecţia cu str. Libertăţii, apoi cu Zebrului. Avem şi o imagine panoramică din timpul demolărilor (Dan Vartanian):

Între cele 3 străzi (Antim, Libertăţii şi Zebrului) se forma un triunghi de case. Iată cum arăta, văzut de aproape (foto DV):

Dincolo de str. Zebrului, nu mai exista nici o intersecţie pe stânga, ci doar clădiri valoroase şi impunătoare (foto DV):

Există o fotografie a dlui Andrei Pandele, care ne înfăţişează un aspect din timpul demolării acestei zone (martie 1984):

Pe partea dreaptă coborau dinspre Uranus un mănunchi de străzi (Lăzureanu, Minotaurului, Ecoului, Meteorului şi Arionoaia). Imagini de acolo se găsesc în articolul “Străzile în pantă din cartierul Uranus – Antim”.

O fotografie veche (din anii ’20) ne prezintă aspectul străzii Antim din acea vreme, la colţul cu strada Lăzureanu:

Dincolo de blocul cu 5 etaje mai exista o clădire, apoi, la capătul dinspre Calea Rahovei, se afla cinematograful Rahova (după unele opinii, acesta s-ar fi numit cândva şi Coşbuc). Fotografia este făcută în anul 1970 dinspre strada Arionoaia:

După cum spuneam, numai 2 segmente din stradă (unul de 100 de metri pe o parte şi altul de circa 250 metri pe cealaltă parte) au rămas în picioare,  restul fiind sacrificată pentru realizarea “măreţelor” bulevarde ale Unirii şi Libertăţii. O soartă grea, ca şi a mitropolitului Antim care, după ce a fost destituit de turci, a fost surghiunit la o mânăstire de pe Muntele Sinai, unde însă n-a mai ajuns, fiind executat pe drum.


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Stimati cititori, fiind un proiect cultural quality, va informam ca in acest spatiu acceptam orice opinie dar mesajele care contin obscenitati NU vor fi acceptate. Multumim pentru intelegere!

50 Raspunsuri to “Destinul dramatic al străzii Antim”

 1. ROMAN MARIAN Says:

  felicitari pt Aventurierul! care gratie munci sale, reuseste sa imortalizeze nostalgice amintiri ale trecutului nostru Bucurestean. Cu o forte mare claritate informationala de imagini si comentarii ce vor ramine marturie si pt noile generatii avenire.

  Reply

 2. dan Says:

  Felicitari pt buna documentare si frumoasa ilustrare a articolului. Locuiesc in zona si sunt fericit sa vad ca cineva scrie despre aceasta strada veche.
  ***O rectificare : Iviria nu este o localitate, ci reprezinta denumirea greceasca a regatului antic al Georgiei, pastrata multe secole in zona balcanica.

  Reply

 3. Cris Says:

  Datorita tie, mi-am lamurit fostele imprejurimi ale Strazii Antim (lucru pe care il doream demult) si am inteles locul si perspectiva din care au fost facute fotografiile respective ale d-lui Dan Vartanian. Multumiri.
  Astept cu interes postari viitoare!

  Reply

 4. Ligia Conteanu Says:

  felicitari pt.articol;deosebit de documentat.Pentru cineva nascut,crescut si trait in Bucuresti e dureros sa vada ce s-a ales de acest oras.Acum se construieste total haotic…Nu ne-au ajuns distrugerile comunistilor…
  Mi-ar placea sa revad mai multe locuri disparute,cum ar fi Spitalul Brancovenesc(o capodopera arhitectonica)de care ma leaga multe amintiri.
  Pacat ca nu se face nimic pt.acest oras…

  Reply

 5. Dan Perry Says:

  Fotografia scolii Poenarescu – cu un e, asa scrie pe placa alba, mai sus de aia rosie care se vede in poza – am facut-o eu tot in 1980 cind am vizitat fosta mea scoala elementara. Am si o poza din curtea scolii, cind mai erau castanii inauntru. Puneam o plasa intre castani si jucam volley in orele de gimnastica prin anii 1950…Azi castanii nu mai exista. Pacat.Iti stau la dispozitie cu fotografia.
  Dan Perry, Haifa.

  Reply

  • RH Says:

   Domnule Perry,
   pin anii 50 jucatia volei peste plasa dintre castani si probabil dl. director Fotache va supraveghea cu ochi atent.
   Cand a fost exact, eu am terminat cl. VII în 1956 la aceasta scoala.

   Reply

   • Dan Perry Says:

    Eu am terminat Poenarescu in 1957, un an dupa tine , probabil ca erai in clasa cu Ciufi, Mircea Stroe, Dragos Voda, etc.

    Reply

    • RH Says:

     Exact, Voda organizeaza in Iunie o întalnire a colegilor dupa 55 de ani.

     Cu un an mai mic înseamna ca erai coleg cu Motu, regretatul Florian Pitis, care locuia pe Cazarmii.

     Reply

     • Dan Perry Says:

      da, eram cu Motu. Voda face si o intilnire de 51 de ani pe 30 Mai a clasei voastre, inafara de aia de la Poenarescu.

 6. Radu Stanciu Says:

  Pe ciotul de stradă din spatele Tribunalului mai există și o veche tăbliță cu ‘str. Antim’, pe căsuța din stânga fotografiei dvs. Sau cel puțin mai era acum vreo 2 ani. Interesant ce bizarerii au produs demolările, au rămas tot felul de relicve izolate de valurile ulterioare de schimbări.

  Reply

 7. Bogdan L Says:

  Am luat la picior zona pe unde erau strazile Ecoului si Meteorului.Daca mergeti pe terenul viran de vizavi de blocuri puteti vedea inca printre gunoaie caini si boscheti bucati din respectivele strazi! Cativa metri de pavaj si cu ramasitele bordurilor sunt vizibile inca in aona! Foarte emotionant

  Reply

 8. dinu raiciu Says:

  Iar profesor de sport erea Dl. Felix.

  Reply

  • RH Says:

   si de matematica dl. Dascalescu, iar tu stateai pe Arionoaiei, patru case mai la vale de Ciufi !!!

   Reply

 9. vatra dan Says:

  emotie mare,locuiam pe gazelei si invatam la 123…….1961-1969

  Reply

 10. vatra dan Says:

  emotii mari .am fost elev la 123 intre anii,60-68

  Reply

 11. DODO Says:

  Buna seara,

  Poate o sa va para desueta interventia mea, deoarece in anii in care dvoastra absolveati generala, eu abia ma nasteam (1967), dar din nenefericire (sa zic asa) m-am nascut in cartierul pe care-l evocati… Mai exact pe Minotaurului 83, aproape de coltul cu Antim(penultima casa, numerotarea incepea din Uranus). Trebuie sa recunosc ca ultimele poze abia am mai reusit sa le disting din cauza lacrimilor care mi-au incetosat privirea… Si astazi continui sa ma visez in casa in care m-am nascut si care a apartinut familiei mele din totdeauna… Am fost demolati in martie 1984 si mutati la bloc.
  Am invatat la sc. gen. 122 care la acea vreme era una din scolile performante ale Bucurestiului…
  O istorie si sute de vieti care au fost rasturnate dintr-un singur gest: faimosul gest al lui “Ceasca” pe care toti il urmaream cu infrigurare cu ocazia fiecarei vizite facuta in cartier-scapam sau nu de demolare… Am uitat sa o mentionez pe faimoasa arhitecta care si-a asumat rolul de reformatoare a vechiului Bucuresti…
  Ar mai fi multe de povestit, lucruri pe care, asa cum i-ati numit mai sus, nunmai supravietuitorii le mai stiu…

  Va multumesc pt. incursiunea virtuala intr-un Bucuresti de care eram mandrii

  Reply

 12. Ando Says:

  Cred ca trebuie mica “rectificare” la
  “Fotografia e facuta imediat dupa cutremurul din martie 1977 de catre arhitectul Gh. Leahu.

  Primele 3 case nu mai există,…”

  Dupa cum arata si planul anexat de dv., str Antim se termina in str. Sf Apostoli …fotografia facuta de pe blocul turn ( Gioconda) infatiseaza in prim plan blocurile de pe Poenaru Bordea care exista si astazi…Cladirea de la intersectia Poenaru Bordea cu str.Artei (undeva in stanga imaginii) a cazut la cutremurul din 1977 -cam pe acel amplasament se afla actualul sediu al Loteriei Romane.
  In planul nu prea indepartat se vede scoala nr.122
  Eu am locuit la pe str. Cazarmii nr.21, exact colt cu logofatul Nestor (perioada 1950-1963), am facut elementara la scoala nr.123 ( Poinarescu care exista si azi) si liceul la “Mihai Eminescu”(1965-1969)

  Reply

  • G. Graur [Aventurierul] Says:

   Cele 3 case la care m-am referit se aflau pe partea dreaptă a străzii Antim, două din ele la numerele 2-4, iar cea din plan apropiat era înregistrată pe str. Sfinţii Apostoli nr. 50. Blocurile de pe str. Poenaru Bordea nu au nici o tangenţă cu strada Antim, aflându-se la distanţă şi fiind separate de ea printr-o curte, şi anume cea a restaurantului Bucur.

   Reply

   • Ando Says:

    Aveti dreptate… este confuzia mea !Intre timp am citit si eu mai atent textul si am facut corelatia cu imaginile a ceea ce a mai ramas din str. Antim…ultima oara am trecut si eu pe acolo in august 2010.
    Ma bucur nespus ca am dat de acest site. Cum am spus, am locuit pana in 1963 pe Cazarmii nr.21-colt cu Logofatul Nestor-chiar vis-avis de “casa cu fresce” (din episodul strazii Cazarmii ).Locuinta noastra era in stare avansata de degradare si-pentru a nu se prabusi- a fost demolata in 1963 iar noi mutati la bloc.Insa eu mi-am continuat scoala la 122 si apoi, pt ca aveam multi colegi, am facut liceul la Mihai Eminescu.Asa ca am multe amintiri legate de zona.

    Reply

 13. Dan Says:

  Asa cum am amai scris si eu am facut scoala primara la Poenarescu-inventatorul stiloului- am jucat volei intre castani si am ramas indragostit de volei-am fost legitimat la o echipa nestiuta-JUSTITIA si la Clubul Sportiv Scolar.
  L-am avut si eu director pe Fotache si profesor de sport pe roscatul Felix, care avea gluma celebra pe care o repeta la toate serbarile:
  “Un elev este vazut cu pantalonii rupti dupa o altercatie. Incearca sa mascheze situatia tinand stransa ruptura cu o mana.
  Este luat la rost de un profesor:
  Ce tinuta este asta elev?
  Tinuta cu mana, tovarase profesor!”
  Am facut cu Dascalescu si cu Doamna Dumitrescu
  Am terminat in 1954

  Reply

 14. Dumitru (Puiu) BELU Says:

  Bravo, Dane ! Ma bucur c-ai amintit de echipa de volley Justitia, formata în exclusivitate de elevi de la Scoala Poenarescu, reuniti aproape în totalitate la Liceul Eminescu în anii 1954-1957. Din cauza demolarii, avem dificultati a ne regasi acum, dupa aproape 55 de ani de la terminarea scolii Poenarescu. Cine a avut învatatoare la Scoala Poenarescu, între 1947 – 1951, pe doamna Elena Bratianu si diriginta, între 1951 – 1954, pe doamna Valentina Dumitrescu, rog sa-mi scrie la adresa belud@free.fr pentru o emotionanta regasire ! Dl. Dan Perry, Haifa, este rugat sa publice si fotografia cu castanii din curtea scolii Poenarescu (eventual perioada în care a fost elev la Poenarescu !) ori poze mai vechi cu derdelusurile din iernile de basm de pe Dealul Spirii ….!!! Cu calde multumiri celor care au initiat site-ul si celor care comenteaza, semneaza Dumitru (Puiu) Belu, nascut, crescut, demolat din str. Ecoului nr. 50

  Reply

 15. Dan Mut Says:

  Draga Puiu,

  Imi amintesc cu respect de doamna Dumitrescu, o adevarata Doamna, care statea in cartier, avea un baiat mult mai mare ca noi si sotul era un foarte bun profesor de matematici la Sf. Sava, pe atunci N.Balcescu. Am avut onoare sa-i fac o vizita acasa.

  Din galeria marilor profesori de la Poenarescu nu poate lipsi profesorul de romana, temutul si respectatul Sebastian Popovici, omul cu buze vineti, care si pe vremea lodanului si a sepcii in colturi venea la clasa intr-un costum impecabil ce statea ca turnat pe el.
  Si nimeni nu sufla la ore. De la el am invatat Limba Romana si Gramatica Limbii Romane.
  Eu am fost un elev silitor si cam atat. S-a intamplat sa am si cateva iesiri in fata in cei 70 de ani.
  Printre acestea imi place sa-mi amintesc, de unul singur, de acea seara de Vineri din clasa a-6-a cand, dupa o ora de frecus la tabla, am luat 10 la Gramatica la prof. Popovici.
  Din seria mea nu mai luase nimeni pana atunci si nici nu a mai luat dupa.
  Scuzati lauda de sine, treceti-o la amintiri despre Profesori!

  Reply

 16. Ando Says:

  @dan mut …pe dl. profesor Popovici l-am prins si eu la scoala 123…( am terminat generala in 1965).Adevarat profesor : impunea respect prin prezenta, profesionalism si exigenta.Greu luai 10 la el !

  Reply

 17. Dumitru (Puiu) BELU Says:

  @…ando .. cei care au mers dupa Poenarescu la liceul Mihai Eminescu au avut fericirea sa-l aiba si acolo profesor pe regretatul Sebastian Popovici, doar un an ; mi-aduc aminte ca ne simteamm cumva “superiori” colegilor de clasa, noi cei veniti de la Poenarescu, prin faptul ca “ucenicisem” la Dânsul ! Tinea f. mult la elevii lui buni de la Poenarescu si dupa examenul de admitere la Constructi, mi-a trimis vorba printr-un fost coleg c-ar fi suparat pe mine ca n-am ales o facultate “umana” ….

  Reply

 18. Dan Perry Says:

  Domnule RH, as fi dorit mult sa stiu cine esti, mai ales ca-l cunosti pe Ciufi, care pina azi e un bun prieten al meu, cu toata distanta geografica. Ba chiar am stat cu el in aceeas casa, pina am parasit tara.

  Pe Aventurier al rog sa-mi dea indicatii cum pot pune poza curtii de la Poinarescu pe blogul acesta, cred ca va va interesa mult. Nu cred ca mai exista asa o poza.

  Am trecut si eu si prin prin liceul Eminescu pe care l-am terminat in 1961, si cunosc pe toti profesorii mentionati mai sus si sunt bucuros de discutia asta.

  Reply

  • RH Says:

   Numele meu este Rudi Hausner, am locuit pe Sirenelor 18, partea care este acum demolata, locuiesc din ’79 în Germania, pe “Ciufi” Catargiu nu l-am mai vazut de foarte multi ani dar am ramas surprins sa vad (în poza) ca nu s-a schimbat aproape de loc. I-mi amintesc de curtea unde locuiati, ridicata cu multi metri peste nivelul strazii si orizontalizata, cu toate ca strada avea acolo o panta impresionanta, asa incat sus in curte se puta juca crichet, din cand in cand.
   Pe strada Arionoaiei locuiau mai multi colegi de clasa de la Poinarescu. In afara de Mircea Stroe (fratele lui, Radu, a fost coleg cu fratele meu) mai locuia spre Uranus Güry Gotlieb si Marcu Suhai iar de Ion Taranu în jos, dupa voi, Dinu Raiciu si in blocul de jos, vizavi de cinematograf, deasupra farmaciei, Razvan Ionescu. El insa nu conteaza ca de pe Arionoaiei pentruca intrarea la el se facea prin Rahovei pe langa cafegeria lui Nahodniak.
   Pentru alte amintiri din cartier – flotthaus@arcor.de

   Reply

 19. G. Graur [Aventurierul] Says:

  Pentru dl. Perry:
  Cred ca stiu la care poza va referiti, e publicata chiar de dv. pe Webshots, daca nu ma insel. Pentru inceput, puteti da un link al pozei aici, ca raspuns, iar apoi o voi posta eu in interiorul articolului. Daca folositi Tynpic o puteti incarca acolo, si va aparea ca imagine odata cu raspunsul dv. Pentru detalii contactati-ma la adresa podul_grand@yahoo.com

  Reply

 20. Ando Says:

  Domnule Perry,

  tulburatoare ( pt mine, personal, cel putin ) poza din curtea scolii 123 ; acum, din pacate, castanii au fost taiati…bine ca a ramas cladirea… si portiunea respectiva din str Justitei
  Amintiri, amintiri…multumesc domnului Graur pentru
  aceasta incursiune in trecut…

  Reply

 21. A Says:

  sunt ff curioasa daca strada Antim, cea despre care se discuta, este aceeasi cu cea mentionata in romanul “Enigma Otiliei”

  Multumesc

  Reply

 22. Alexandra Mircea Says:

  MULT SUCCES..SI REUSITE TUTURO CELOR CARE NE AJUTA SA RETRAIM CLIPE NEUITATE DIN COPILARIE!

  Reply

 23. Alexandra Mircea Says:

  MULT SUCCES..SI REUSITE TUTUROR CELOR CARE NE AJUTA SA RETRAIM CLIPE NEUITATE DIN COPILARIE! ASADAR..IMI DORESC DOMNULE GRAUR..SAU ALTE PERSOANE IN MASURA..SA NE POSTEZE IMAGINI,INFORMATII DIN ZONA PANDURI,COLT CU STR GHEORGHE DINICU.EU M-AM NASCUT PE ACEASTA STRADA,SI SUNT A 4 GENERATIE,NASCUTA ACOLO.SUNT BOTEZATA LA BISERICA PUISOR..AM COPILARIT PE ACEASTA STRADA,IMI AMINTESC DESTUL DE CLAR,SIMIGERIA CU COVRIGII SI PATEURILE SALE VESTITE,DE VIS A VIS,CHIOSCUL CU INGHETATA..DIN COLTUL STRAZII,LIBRARIA CARE ERA IN DRUM SPRE ALIMENTARA PUISOR,IAR EU MA OPREAM MEREU SA VAD PAPUSILE DIN VITRINA,SAU PIATA PUISOR…UNDE SAVURAM CATE 2 MICI DE CATE ORI MERGEAM CU BUNICA..LA CUMPARATURI,IMI AMINTESC COZILE FORMATE LA MACELARIA LUI NEA TITI MACELARUL..SI ASTEPTAM SA VINA MASINA CU CARNE DE 36 LEI,DE PE STRADA SABINELOR.AM URMAT CLASELE 1-4 LA SCOALA 146 PE PANDURI…DE ASEMENI DACA CITESC COLEGI, LA CLASA DOAMNEI KARPATTI ELENA..MI-AS DORI TARE MULT SA LUAM LEGATURA.PROMOTIA 1980.BUNICII MEI,S-AU PRAPADIT LA 3 ANI DUPA DEMOLARE..SI AVEAU ACEST MARE REGRET,NU AU MACAR O POZA DE PE ACEA STARDA-GHEORGHE DINICU.DE ACEEA DOMNILOR..DOAMNELOR,DACA ATI PUTEA POSTA IMAGINI MACAR DIN ACEA ZONA…ATI IMPLINI INCA UN VIS..ATATOR PERSOANE..CU GANDUL MEREU FRAMANTAT LA LOCUL UNDE S-AU NASCUT…

  Reply

 24. G. Graur [Aventurierul] Says:

  Mulţumesc pentru comentarii, Alexandra! Momentan nu avem imagini de pe strada Gh. Dinicu, dar vom încerca să facem rost. De asemenea ne lipsesc fotografii cu şoseaua Panduri, pe partea demolată, precum şi din zona Răzoare. Orice contribuţie e binevenită în scopul reconstituirii vechilor artere demolate. Cititorii care au în colecţii poze vechi sunt rugaţi să contacteze administratorul portalului sau pe mine personal.

  Reply

  • laurentiu Says:

   Buna ziua, imi puteti spune la acea vreme, anii 60-70 str gheorghe dinicu in ce sector era situata? V-as fi f recunoscator daca m-ati ajuta. imi puteti trimite un raspuns la fragrances09@yahoo.com. Multumesc

   Reply

   • Aventurierul Says:

    În anii *60-*70, strada Gheorghe Dinicu era situată în sectorul 6 (pe atunci Bucureștiul avea 8 sectoare). Locul respectiv se găsește azi în sectorul 5.

    Reply

 25. Dan Perry Says:

  Ne lipsesc si fotografii din strada Antim intre Arionoaia si Lazureanu.
  Astept cu nerabdare sa apara vreuna.

  Reply

 26. Sergiu Segal Says:

  La toti:

  Totul a inceput si pentru mine la Poinarescu, in mainile D-ne Elena Bratianu si, mai tarziu, ale lui Sebastian Popovici.

  V-am gasit din intamplare, cautand pe Yahoo ceva, ori ce, despre D-na Bratianu, si tiparind, in disperare, “Elena Bratianu scoala Poinarescu”. Dupa ce am venit in Canada (1962) am tinut ani de zile legatura cu ea (statea nu departe de scoala, pe Mircea Voda la nr. 50). Cu putin timp in urma, dupa publicarea unei nuvele premiate de editorii revistei americane Madhatters’ Review in cartea dedicata concursului 2010, si pe web, cerandu-mi-se o mica nota autobiografica, am gasit ocazia de a mentiona in cinstea ei (alaturi de “scoala Poinarescu”)numele D-nei Bratianu. M-am gandit ca merita sa-i apara, universal. (Nuvela, in engleza, si nota autobiografica, e pe web, sub Serge Segal, caci putin timp dupa ce ajunsesem aici ma saturasem sa-i aud pe nativi schimonotind “Sergiu”).

  Am avut norocul sa o am ca invatatoare pentru patru ani incepand din 1951, deci imediat dupa promotia lui Dan Perry (aici mai sus) si a regretatului Motu (de care, fiind mai mic cu un an, eram mereu in urma – la gradinita din josul abruptei Scarisoara care dadea in poarta din spate a stadionului Republicii, de unde mamele noastre, care se cunosteau, ne tarau cu greu pina in varf la intoarcere acasa; la Poinarescu, unde eu am terminat in 58; si apoi la Lazar, unde el, de mic total intentionat sa patrunda lumea teatrului, scapase in sfarsit de “rrr” dupa lungi eforturi de vocalizare cu un creion inclestat de-a largul mandibulei, si ne delecta pe toti la serbari cu recitari si crampeie teatrale).

  Si dupa aia, pe Sebastian Popovici. La care, bine pregatit deja de D-na Bratianu, nu mi-a fost chiar atat de greu sa obtin, ca si Dan Mut aici mai sus (de, cum zice el, scuzati lauda de sine!) una din primele note 10 din promotia noastra.

  Proba: invatatura lor, tine pana acum.

  Promotia noastra: Mihai Tanasescu, Dan Mateescu, Ion Baltaretu (ei toti trei, mi se pare, aveau frati mai mari cu un an, in clasa lui Motu); Nicolae Butnaru, Mircea Timotin (mama lui fiind in acelasi timp profesoara de stiinte naturale la Poinarescu), Dan Rosenberg si Tudor Stefan – pentru primii patru ani (pentru motive diferite), Marian Ionescu (dupa clasa patra; si el, 10 la romana, nu pot sa uit), Alexandru Dinica (nota bene pentru Puiu Belu, de aici mai sus: statea la numarul 72, ceva mai jos de tine, iar eu la numarul 2, colt cu Uranus, tot nascut, crescut, demolat – prin extensie – pe strada Ecoului; ne dadeam toti cu sania pe acelasi deal si, imi inchipui, obtinusem toti cu imprumut strict temporar – si cu multa tulburare – aceasi carte de la un vecin de-a lui Alexandru de peste strada , si el mi se pare fost “laureat” a lui Poinarescu: “Toti tinerii trebuie sa stie”, pentru multi dintre noi, imi inchipui, prima noastra lectie despre…); etc…

  Da, Cazarmii, Lazureanu, Meteorului, Ecoului, Minotaurului, Sabinelor, suvite de umanitate unite de Uranus, acum disparute din toana unui …, cand ma intreaba acum cineva pe unde am stat in Romania spun “la Palat”, cu nespusa ironie, si infinita parere de rau.

  Precum spune un bun prieten al meu de pe meleagurile astea,

  “Sanatate si virtute”, la toti.

  Sergiu Segal

  Reply

  • Laurentiu55 Says:

   Bunaziua Dl. Segal

   Permitetimi va rog sa va intreb daca care cumva sunteti inrudit cu un Domn Segal din Intrarea Antim ( prieten al familiei mele, care m-am nascut tot acolo .. )

   Merci

   Reply

   • Sergiu Segal Says:

    Abia azi am vazut intrebarea d-voastra. Nu, din nefericire nu am avut rude pe Intrarea Antim. “Segal” e un nume cam obisnuit.

    Pe de alta parte: ce locuri… ce copilarie…

    Sanatate.

    Reply

 27. Alex Says:

  Casa unde a locuit Mihail Sebastian unde a fost, la ce numar? Mai exista?

  Reply

  • Raluca Says:

   Da, exista, si m-a surprins faptul ca are o placuta comemorativa care mentioneaza faptul ca acolo a trait, in ultimii ani din viata, Mihail Sebastian.

   Reply

 28. Sergiu Segal Says:

  Raspuns pentru Alex: Mihail Sebastian se pare ca locuia pe Antim la numarul 45. Nu stiu daca mai exista casa.

  Reply

 29. irina Vladuca-Marghiloman Says:

  Incerc sa gasesc familia Maria Danacu-Kazazian care in anul 1942
  locuiau pe str. Antim nr.45.Bucuresti
  Daca aveti informatii contactati-ma va rog prin Mail.

  irina Vladuca-Marghiloman

  Reply

 30. Aneta Ionescu Says:

  Nu am locuit in zona dar am invatat la scoala 123 (1966) si apoi la Liceul Mihai Eminesu (1970).
  Cunosc bine strazile, aveam multi colegi care locuiau acolo (Bateriilor, Antim, Justitiei, Apolodor, Calea Rahovei, Principatele Unite, Bd. Cosbuc)iar eu am locuit dupa casatorie la Rond).
  La 123 cand am invatat eu era profa de matematica Maria Sandulescu, diector Ioana Aldea.
  La M. Eminescu i-am avut profesori pe Vladimir Dogaru la romana, Danielescu la mate, Draguta Serban la fizica, Segal la Chimie, Georgescu la sport.
  Acum incercam sa adunam date despre colegii raspanditi in tara si in lume.
  Am reusit sa gaim pe foarte putini. Daca cineva citeste sa dea un semn la adresa mea.

  Reply

  • iuliana Says:

   buna ziua dupa multi ani am incercat sa imi caut str unde au locuit parinti mei si am vazut ca cunoasteti multe persoane de pe str baterilor ai mei parinti stea la nr 13 daca sti un nume ceva de vecin de pe langa ei va rog sa imi lasati mesaj am fost data de ei spre adoptie acum 50 de ani si as dori sa ii cunosc .va multumesc

   Reply

 31. carmen novac Says:

  pe strada Arionoaia la nr. 15 a locuit candva Arhitectul Alexandru Dumitrescu. cine imi poate oferi informatii despre familia acestuia?
  va multumesc
  carmen – 0744300135

  Reply

 32. Paul Stefanescu Says:

  Am locuit pânã la demolare pe Palas 4, acum locuiesc pe Antim! la nr.12. Am terminat la Poenarescu în 1959 §i liceul Eminescu în 63. Ani de zile am încercat sã regãsesc vecini de cartier si de scoalã si abia acum se pare cã voi reusi. A§tept cu mare plãcere la mine acasã pe oricine mã cunoaste din acea perioadã si ar dori sã depãnãm amintiri comune. De la Nae Bondoc din Boston si pânã la David Efraim din Israel, am o listã lungà de prieteni de joacã, colegi de §coalã si de liceu, fete §i bãieti, pe care am sã o public aici dacã are cineva interes sã reînviem împreunã, mãcar pentru câteva secunde, viata noastrã de atunci.
  Pe email mã puteti contacta si personal.
  Multumiri celor care au contribuit la aceastã împlinire
  PVS

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Enigma Otiliei 1 - Moş Costache şi ai lui - Lecturi povestite pe scurt - 15/08/2011

  […] Sursa foto […]

 2. 2 fotografii = 40 de ani « simply bucharest: the hungry mole - 18/04/2012

  […] Câteva detalii explicative: în stânga, este zidul Palatului Sinodal care mărginea, spre stradă, incinta ansamblului Mănăstirii Antim. În planul doi, parţial mascată de bărbătul din cuplul de pe trotuar, se zăreşte o porţiune din clădirea şcolii Poenărescu. Iata o fotografie completă a şcolii din 1980 luată de aici: […]

Lasati un comentariu

Povestea trecatorilor din Bucuresti 3
maç sonuçları
anal porn video
Povestea trecatorilor din Bucuresti 2
escort porn
Povestea trecatorilor din Bucuresti
hd film izle