Bucurestii Vechi si Noi

Calitatea aerului reglementata de UE

01 decembrie 2010 Luiza Pruna A-mestecate

Comisia Europeana solicita unui numar de 9 state membre, printre care si Romania, sa indeplineasca cerintele legislatiei privind mediul, in domeniul calitatii aerului. Republica Ceha, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Luxemburg, Romania, Slovenia si Spania au primit solicitarea din partea CE, intrucat nu au comunicat transpunerea la nivel national a legislatiei comunitare.

In conformitate cu Directiva, statele membre ar fi trebuit sa transpuna legislatia in dreptul national inainte de 11 iunie 2010 si sa anunte Comisia imediat dupa adoptarea masurilor de punere in aplicare necesare.

Deoarece aceste tari nu au comunicat Comisiei masurile relevante in acest sens , la recomandarea comisarului pentru mediu, Janez Potocnik, statelor respective li s-a adresat la 16 iulie 2010, o scrisoare de punere in intarziere . In cazul in care cele 9 tari nu adopta masurile necesare, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Varianta in romana a directivei poate fi gasita la :

http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:152:0001:0044:RO:PDF

Scopul directivei 2008/50/EC

Directiva a fost semnata pe 14 aprilie 2008 si a fost menita inca de la inceput implementarii unei strategii de stopare a poluarii cu particule fine PM 10.

Aceasta este in primul rand menita sa revizuiasca legislatia europeana referitoare la calitatea aerului inconjurator in scopul poluarii la niveluri care sa reduca la minimum efectele nocive asupra sanatatii umane si asupra mediului.

Conform acesteia statele membre trebuie sa reduca expunerea la particule fine numite si PM 2.5 in mediile urbane in medie cu 20% pana in 2020 fata de nivelurile masurate in 2010. Statele sunt obligate sa aduca nivelul de expunere sub 20 micrograme /m3 pana in 2015 in mediul urban. In restul teritoriului, statele membre vor trebui sa respecte valoarea limita de PM 2.5 de 25 micrograme/m3, valoare care trebuie atinsa pana in 2015 si unde se poate pana in 2010.

Aceasta directiva introduce obiective noi pentru particulele fine PM 2.5 dar nu schimba standardele existente de calitate a aerului. Le ofera, totusi, tarilor membre posibilitatea de a se bucura de o mai mare flexibilitate in a aduce la indeplinire aceste reglementari in spatii in care este foarte dificila implementarea lor.

Aceasta mai ofera si posibilitatea unor amanari de 3 ani in cazul particulelor PM10 sau de pana la 5 ani in cazul NO2 si a benzenului.

Gravitatea situatiei

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat:„Poluarea aerului cu particule in suspensie reprezinta un risc grav pentru sanatate.Sunt necesare standarde stricte pentru a-i proteja pe cetatenii UE.Este esential ca aceste standarde sa fie respectate pe deplin in zonele in care prelungirile nu sunt aplicabile.”

Declaratia lui nu ne mira daca stam sa analizam care sunt riscurile de a fi constant expusi la substantele la care face referire directiva.

Particulele in suspensie- PM


Termenul de particule in suspensie (PM) se refera la particulele nespecifice fin divizate in forma solida sau lichida care sunt suficient de mici ca sa ramana in suspensie timp de ore sau zile, fiind capabile de a se deplasa pe distante mari in acest timp. . Se considera ca aceste particule – emise de o gama larga de surse printre care vehiculele care utilizeaza motorina, diferite procese industriale si boilerele de uz casnic – sunt in prezent poluantii atmosferici cei mai periculosi pentru sanatatea oamenilor.

Aceste particule in general au diametre efective (aerodinamice) mai mici de 1 µm, dar se pot extinde la mai mult de 10 µm.

Acestea provin atat din cauze naturale cum sunt de exemplu vulcanii , polentul sau fumul rezultat din incendierea padurilor sau din neglijenta umana cum ar fi prafuri fine rezultate in anumite strazi aglomerate, reziduuri de plumb in urma folosirii petrolului cu plumb.

Acum ca am vazut de unde pot proveni PM sa vedem ce efecte au asupra sanatatii, cuantificate in functie de concentratia de particule din aer la o expunere zilnica de mai în organism pe cale digestivă, respiratorie sau cutanată. Din apă şi alimente, la nivel digestiv se absoarbe 3-10 %, iar la nivel pulmonar, nivelul de absorbţie ajunge la 40-50%.
Din fericire acumularea are loc când se depăşeşte potenţialul de eliminare al organismului. Particulele de plumb pătrunse în sânge pot fi fagocitate şi răspândite în tot organismul. Plumbul pătrunde lent în organism, distribuindu-se în oase(40-50%), rinichi(11%) etc.
Ionii de plumb se fixează odată cu ionii de calciu în oase, producând tulburări plastice şi funcţionale ale măduvei hematoformatoare şi, în consecinţă, hematiile prezintă o formă degenerativă.
http://facultate.regielive.ro

www.chimiamediului.ro

http://www.scribd.com/

www.green-report.ro

http://ecosis.ro/

http://www.environ.ie/

http://ec.europa.eu/

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign