Salvati Strada Berzei!

ZIUA Nr. 3807 de vineri, 15 decembrie 2006

Memoria
Strada Berzei sub buldozere

Inca de la inceputul anului, Capitala a fost cutremurata de planurile actualului primar general Adriean Videanu, dupa ce langa monumentul istoric Catedrala Sfantul Iosif a inceput sa se ridice o cladire mamut cu acte nu prea in regula. Ulterior, presa a reusit sa afle ca Primaria Capitalei isi propusese ca incepand cu luna iunie a anului acesta Piata Revolutiei sa dispara, monumentele sale istorice – Ateneul, Palatul Regal, s.a. – urmand sa fie asasinate arhitectonic de niste mall-uri uriase cu pacaleala ca sub acestea ne vom gasi… locuri de parcare. Asociatia Civic Media a deschis dezbaterea publica asupra acestor probleme – desi aceasta era sarcina autoritatilor – in cadrul campaniei Salvati Catedrala Sf Iosif si Piata Revolutiei. Senatul a preluat ancheta, Vaticanul a protestat pentru Catedrala si bucurestenii pentru Piata Revolutiei. Insa sistematizarea nu se opreste. Profesorul academician Dinu C. Giurescu ne remite in exclusivitate o opinie pertinenta asupra stergerii memoriei si sufletului Capitalei prin a doua sistematizare, afaceristica, dupa cea comunista. (Victor RONCEA)

A doua sistematizare a Capitalei

Strada Berzei exista in 1880. Aici, la nr 2, arhitectul Cezare Dell Debbio construia casele C. Dumitrescu si D. Constantin (1880 si 1883). La nr 7 se ridica casa A. Lesseamna, dupa planurile arhitectului A. Schuckerl. Iar la nr 128, inginerul Ion N. Socolescu a construit atelierul, cu dependinte, al pictorului Stoicescu (1885). Strada a fost marginita cu platani, in portiunea care coboara spre Calea Plevnei. Coroanele acestor arbori se unesc in timpul verii si formeaza un adevarat tunel de umbra si racoare. In primul razboi mondial (1916) cateva bombe cad si pe strada Berzei, nu departe de casele cu nr. 49.

Marti, 4 aprilie 1944, primul bombardament american asupra Bucurestilor a izbit si strada Berzei. O bomba a patruns in subsolul casei situata vis a vis de nr. 47 si a ucis persoanele ce se adapostisera acolo.

Istoria acestei strazi asteapta sa fie scrisa din marturiile documentelor, dar si ale unor riverani care traiesc aici de 1-2 generatii. Segmentul ei cel mai valoros este cuprins intre Stirbei Voda si Calea Plevnei. El apartine patrimoniului arhitectonic traditional al urbei.

Acest patrimoniu bucurestean a suferit distrugeri masive in anii 80 prin “Sistematizare”. Alte 29 orase au cunoscut demolari in proportie de 80-85%, adevarate crime fata de identitatea urbana a Romaniei.

Asistam azi la a doua “sistematizarei a Bucurestilor, dezvoltata accelerat din 2005.

Aceasta noua faza opereaza cu blocuri-turn de pana la 20 de etaje, infipte in zone arhitecturale cu cel mult 2-3 etaje. Odata ridicate, blocurile-turn cuprind treptat si ariile invecinate, pentru inaltarea altor turnuri.

A doua sistematizare este vizibila in Piata Charles de Gaulles (fosta Aviatorilor, fosta I.V Stalin, fosta Adolf Hitker, fosta Jianu); in constructia care striveste parca biserica Armeneasca; la imobilul 4S plus P plus 18 minus 19E in curs de ridicare pe strada General Berthelot nr. 11-15, la cativa metri de Catedrala romano-catolica “Sf. Iosif” monument istoric; in turnul ridicat pe B-dul Ion Mihalache langa Spitalul Filantropia.

In prezent, strada Berzei se afla in vizorul Primariei Generale a municipiului. In emisiunea de miercuri 29 noiembrie 2006 la Antena 3 (orele 20.30), in discutia cu doamna Gabriela Vranceanu Firea, primarul general al Capitalei, domnul Adriean Videanu a precizat ca “relatia” Buzesti-Berezei-Uranus este o “absoluta necesitate”, ca alternativa pentru circulatia N-S prin oras.

Anterior, tot prin luna noiembrie a fost comunicata stirea televizata, ca strada Berzei va fi “largita”.

Segmentul dintre Stirbei Voda si Calea Plevenei cuprinde constructii cu totul reprezentative pentru patrimoniul arhitectonic traditional al Capitalei. Mai jos cititorii pot vedea cateva dintre ele. Fotografiile au fost facute de semnatarul acestor randuri, in noiembrie 2006.

Primaria generala a Capitalei, domnul primar general si toate celelalte persoane raspunzatoare de punerea in aplicare a acestei noi “sistematizari”, au obligatia sa spuna deschis cetatenilor ce va deveni Strada Berzei in “relatia” Buzesti-Berzei-Uranus.

A doua sistematizare a Capitalei se desfasoara pana in prezent fara o dezbatere reala, cu alternative. Blocurile – turn au inlocuit buldozerele. Cu aceleasi rezultate privind aidentitatea arhitectonica a Bucurestilor. Adica stergerea ei.

Dinu C. Giurescu

a consemnat Victor Roncea.