Bucurestii Vechi si Noi

„Densitometria osoasa se recomanda tuturor femeilor peste 65 de ani…”

13 februarie 2011 Daniela Nataletu A-mestecate

Osteoporoza, acest inamic tacut al sanatatii noastre, este o boala cronica ce ajunge sa afecteze intr-o masura semnificativa calitatea vietii pacientului, prin dureri, cresterea riscului de fracturi si dizabilitate. Poate fi insa prevenita! Conf. Univ. Dr. Catalina Poiana, medic primar endocrinolog in cadrul Institutului National de Endocronologie C.I. Parhon (Bucuresti) ne ofera recomandari pretioase pentru eliminarea factorilor de risc, adaptarea stilului de viata si analizele necesare depistarii precoce a bolii.

MpT.ro: Care sunt principalele semnale de alarma care atentioneaza pacientul ca ar putea suferi de osteoporoza?

C.P.: Osteoporoza este adesea descrisa ca o epidemie silentioasa, deoarece este o boala asimptomatica, fara dureri la inceput, boala in care oasele devin progresiv poroase, fragile si isi pierd rezistenta, devenind astfel susceptibile la fracturi. Aparitia fracturilor osteoporotice, care se produc la traumatisme minime sau chiar spontan, schimba tabloul clinic al pacientului osteoporotic, adaugand suferinta, durere, dizabilitate, scaderea calitatii vietii, chiar moarte prematura.

MpT.ro: Care sunt principalii factori de risc pentru osteoporoza?

C.P.: Factorii de risc pentru osteoporoza si fracturile osteoporotice sunt:

MpT.ro: Care sunt principalele metode de prevenire a bolii si cand ar trebui sa luam primele masuri de preventie?

C.P.: Una dintre metodele de preventie este crearea conditiilor de achizitie a unui capitol osas maxim, cat mai inalt, ceea ce se realizeaza pana la 20-25 de ani. De asemenea un regim de viata echilibrat, cu evitarea sedentarismului si cu suficient exercitiu fizic, alaturi de un regim alimentar cat mai echilibrat, bogat in lactate si continand si alimente imbogatite in vitamina D, (deci cu un aport adecvat de calciu si vitamina D), sunt doar cateva sugestii.

Continuarea articolului cu Conf. Univ. Dr. Catalina Poiana, pe MedicpentruTine.ro: http://medicpentrutine.ro/-Densitometria-osoasa-se-recomanda-tuturor-femeilor-peste-65-de-ani-1099.html

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign