Bucurestii Vechi si Noi

Bucharest / Budapest ?

18 noiembrie 2011 [Raiden] Bucurestii lui Raiden

De-a lungul vremii, o mulţime de formaţii, concurenţi la concursuri de cultură generală, oameni de rând şi barza care m-a adus pe lume au făcut confuzia flagrantă între Bucureşti şi Budapesta. O astfel de confuzie este practic imposibilă pentru un individ care a bătut măcar puţin la pas cele două oraşe. Eu sunt un astfel de individ. Trăiesc de 22 de ani în Bucureşti şi am vizitat Budapesta de 14 ori până în prezent, dintre care 8 ori în ultimii 4 ani. Drept urmare, îmi permit să fiu uşor revoltat de fiecare dată când aud „Hello, Budapest” aicişa la noi pe malul Dâmboviţei. De ce?…

Nu din patriotism, asta-i sigur. La un concert unde toată lumea îl huiduie pe cântăciosul care a salutat Budapesta în Piaţa Constituţiei sau la Romexpo, eu aş fi ăla de aruncă cu pantofii în el. Dar nu din patriotism. M-ar deranja ignoranţa. Am pregătit acest articol cu scopul de a ilustra diferenţe dintre cele două capitale despărţite de Transilvania, mărul istoric al discordiei, şi de secole de sfere de influenţă divergente.

Ţin să menţionez că nu urmăresc să laud sau să critic. Aştept cu nerăbdare comentariile voastre.

Încep cu o scurtă listare, în paralel, a unor informaţii de bază despre fiecare din cele două oraşe.

Sursa – ro.wikipedia.org

Pentru că „o imagine face cât o mie de cuvinte” (Stevie Wonder), las comparaţiile următoare să vorbească de la sine.

Notă 1: În cazul în care nu este citată o altă sursă, toate fotografiile sunt creaţie proprie.
Notă 2: De dragul egalităţii, am notat numele fiecărui oraş în limba oficială respectivă.

Gârle. Mărimea contează, dar şi ce faci cu ea.
Sediul Parlamentului, întâia instituţie a statului.

Gara de Vest / Gara de Nord
Străzi acoperite – Párizsi Udvar (Curtea Pariziană) / Pasajul Macca
Operele de Stat
În buricu’ târgului. Clădiri cu faţade înguste pe străzile Váci şi Lipscani,
arterele pietonale principale ale celor două oraşe respective.
După blocurile gri.

Bonus pentru cititori! În iunie 2011, nişte băieţi din Parlamentul maghiar au hotărât că vor să schimbe steagul Budapestei. Motivul invocat a fost acela că este nevoie de un steag care să „reprezinte oraşul într-o măsură mai adecvată” decât cel existent. A fost astfel ales un model similar celui folosit în timpul Revoluţiei Maghiare din 1848. Vă prezint aşadar:

Prima oară când am văzut steagul pre-2011, am gândit (recunosc, compasional) că un steag similar celui românesc nu poate fi prea iubit de către locuitorii capitalei maghiare. „Săpând” pentru prezentul material, am descoperit un articol pe un blog unguresc despre urbanism destul de vizitat în care scriitorul îşi exprima acelaşi gând vis-a-vis de „tricolorul” Budapestei. 
[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign