Bucurestii Vechi si Noi

Oraşul Ismail în perioada interbelică

16 noiembrie 2011 George Damian Istorie

Una din tezele răspândite de moldovenişti este aceea că în perioada interbelică România a tratat Basarabia ca pe o regiune cucerită, ca pe o zonă colonială. Conform acestei teze românii nu au făcut altceva decât să jefuiască Basarabia şi nu au existat nici un fel de investiţii. Am adunat aici câteva imagini ale oraşului Ismail din perioada interbelică (sursă fotografii: Biblioteca Naţională a României). Chiar şi sub “barbara” stăpânire românească oraşul Ismail arăta destul de bine…

Ismail - Catedrala orasului cu Monumentul  Regelui Ferdinand I Ismail – Catedrala orasului cu Monumentul Regelui Ferdinand I 

Statuia regelui Ferdinand nu mai există în prezent în Ismail. Bulevardul care duce spre catedrală este ornat cu statui de conducători sovietici. Dar ar fi interesant de aflat ce s-a întâmplat cu statuia regelui Ferdinand, cum a fost dărâmată şi care a fost soarta ei.

Ismail - Catedrala orasului Ismail – Catedrala orasului 

 

Ismail - Bulevardul Regina Maria Ismail – Bulevardul Regina Maria 

Fostul bulevard Regina Maria din Ismail există şi azi, presărat cu terase. Doar că are altă denumire.

Ismail - Vedere spre Dunare Ismail – Vedere spre Dunare 

O altă perspectivă asupra statuii regelui Ferdinand din Ismail. Clădirea din stânga (fostul liceu de fete) există şi în ziua de azi.

Ismail - Cimitirul Eroilor Ismail – Cimitirul Eroilor 

Monumentul soldaţilor români din Ismail, aşa cum arăta în perioada interbelică. Nu am reuşit să aflu dacă mai există în prezent, cel mai probabil a fost desfiinţat în perioada sovietică.

Ismail - Liceul de Fete Ismail – Liceul de Fete 

Atât în această fotografie (cât şi în cele de mai jos) se văd cablurile reţelei de electricitate. Nu am verificat, dar cred că electrificarea oraşului Ismail a avut loc în perioada “barbarei” stăpâniri româneşti.

Ismail - Liceul de Baieti Ismail – Liceul de Baieti 

 

Ismail - Palatul Primariei Ismail – Palatul Primariei 
[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign