O scurtă plimbare pe bulevardul Ferdinand (II)

Vom relua călătoria noastră pe bulevardul Ferdinand din locul unde am lăsat-o, adică undeva cu puţin înainte de intersecţia cu inelul principal de circulaţie, venind dinspre Foişor.

Pe dreapta, dincolo de colţul cu strada Ion Andreescu, există o clădire cu etaj, construită în stil otoman:

În continuarea ei, avem un loc viran, de unde au dispărut 2 imobile, dar nu s-a construit nimic în loc (căutăm imaginile). Apoi urmează o căsuţă frumos renovată, construită în 1914:

Pe partea stângă, ajungem la intersecţia cu strada Oborul Nou, având pe colţ un imobil art-deco prevăzut cu magazine la parter:

Imediat după stradă, se află clădirea liceului „Ady Endre”, singurul din Bucureşti cu predare în limba maghiară:

Urmează un imobil cu o formă specifică, respectiv Administraţia Financiară a Sectorului 2:

Pe partea dreaptă există o altă intersecţie şi anume cu strada Mătăsari. Clădirea masivă de pe colţ pare a fi construită în stil clasicist (imaginea aparţine lui Raiden):

Dincolo de stradă se găseşte un imobil cu 3 etaje. La început, aici a funcţionat Oficiul Poştal nr. 31, împreună cu Romtelecom-ul. Poşta s-a mutat, firma de telefonie s-a restrâns, iar cea mai mare parte a construcţiei adăposteşte în prezent un spital privat de ortopedie:

Revenind pe partea stângă, putem admira clădirea masivă, în stil neoromânesc, a Colegiului „Iulia Haşdeu”, construită între anii 1926-1929:

După marea intersecţie cu şoseaua Mihai Bravu, există pe colţul din stânga un imobil art-deco cu 3 etaje, care a scăpat de sistematizare. În prezent, acolo se vând gogoşi:

Prin bunăvoinţa d-lui Şerban Lăcriţeanu avem posibilitatea de a şti cum arăta zona mai demult. Fotografia a fost realizată în data de  20 noiembrie 1978 şi surprinde, în mijloc, o vilă cu etaj care a fost demolată:

Pe locul ei s-a ridicat un bloc cenuşiu cu 10 etaje, adăpostind un complex de magazine:

Trecând din nou pe dreapta, putem admira fosta clădire în care a funcţionat cinematograful Aurora. La etaj se afla un sediu de partid:

Ceva mai încolo ajungem la o altă mare intersecţie, respectiv cu străzile Ritmului şi Avrig. Vom remarca imobilul masiv, probabil în stil romanic, la parterul căruia găsim o firmă de servicii funerare:

Puţin mai departe există o altă intersecţie cu strada Zidurilor. Pe vremuri (acum 100 de ani), aceasta era singura arteră de acces către Gara Obor şi se continua cu segmentul numit acum strada Căminului:

Dincolo de stradă se găsesc câteva clădiri valoroase şi interesante, unele în stil cubist. Iată cum arătau într-o frumoasă zi de Paşte:

Pe partea opusă există o vilă cu etaj şi foişor, în stil renascentist italian:

La intersecţia cu şoseaua Pantelimon se află o clădire cu etaj, în stil neoromânesc:

Iar pe colţul următor avem Galeriile Ferdinand, un imobil nou cu 3 etaje, ridicat pe locul fostei terase Brateş (dacă cineva are o imagine cu terasa, îl rog să mă contacteze):

La mică distanţă se găsesc câteva vile cu etaj, înconjurate de verdeaţă, aproape de colţul cu strada Eufrosin Poteca:

Iar după ele urmează un şir de blocuri neinteresante, care se termină odată cu bulevardul şi anume în dreptul Gării Obor (Gara de Est).

Sper că v-a plăcut plimbarea şi sunteţi satisfăcuţi de imaginile prezentate. Cu ajutorul dvs. articolele mele pot fi îmbunătăţite permanent. Vă doresc toate cele bune.