Bucurestii Vechi si Noi

Afacerile Bisericii în vreme de criză

22 septembrie 2012 Miron Manega Arte si artisti
Daca ne raportam la bilanturile contabile depuse de institutiile subordonate Bisericii Ortodoxe Romane ( BOR) putem trage concluzia ca cei mai buni manageri de la noi din tara sunt preotii.
 
 

Ei au reusit ca in cinci ani sa creasca in mod constant cifrele de afaceri rulate de entitatile pe care le conduc. Doar din comertul cu lumanari, tamaie si obiecte de cult au incasat, in intervalul 2007-2011, venituri totale de 567 milioane lei, profitul net realizat din aceasta activitate fiind de 140 de milioane lei.
Revista “Finantistii” va prezinta o centralizare a veniturilor rulate de structurile care fac parte din Biserica Ortodoxa Romana (BOR). Am luat in calcul bilanturile contabile din ultimii cinci ani depuse la ANAF de Patriarhia Romana, plus toate raportarile facute de arhiepiscopiile si episcopiile grupate in mitropolii.
 
Analiza are ca indicatori de baza veniturile, profitul sau pierderea rezultate din activitati economice specifice institutiilor de cult. Aici intra comertul cu lumanari, tamaie sau obiecte religioase, dar si taxele percepute de la enoriasi pentru nunti, botezuri si inmormantari. Analiza se raporteaza si la veniturile totale declarate la sfarsit de an de o eparhie, plus la excedentul sau deficitul inregistrat.
Reprezentantii Bisericii se plang mai mereu ca nu dispun de fondurile necesare pentru a putea reabilita imobilele de cult pe care le detin sau pentru a plati salariile personalului angajat. Mai mult, incearca ( si chiar reusesc in multe cazuri) sa convinga Guvernul ca ar trebui sa creasca bugetul alocat cultelor pentru lefurile clerului, constant virandu-se bani publici catre BOR.
 
Cifrele ne arata insa o cu totul alta realitate decat cea prezentata de preoti, fondurile rulate de biserici fiind comparabile cu cele ale unor multinationale de top. Doar in ultimii cinci ani BOR a incasat din activitati economice suma de 567 milioane lei. Toate afacerile au iesit pe plus, profitul total fiind de 140 de milioane lei.
Interesant este modul in care business-urile BOR au evoluat in plina criza economica. Astfel, in 2007 cand recesiunea nu isi facuse inca simtita prezenta, BOR a facut comert de 149 milioane lei si un profit net de 38,72 lei. In perioada respectiva au fost raportate venituri totale de 152 milioane lei si un excedent de 48,01 lei. In 2008, cifrele au fost putin mai mici, afacerile cu tamaie si lumanari oprindu-se la 82,89 milioane lei. Profitul nu a lipsit insa, valoarea acestuia fiind de 13,48 lei. Comparativ cu perioada precedenta , se observa cresteri semnificative la veniturile totale ( 184,755 lei), dar s-a redus excedentul ( 21,91 lei).
 
In 2009, cand multe dintre firme se luptau sa faca fata crizei, Biserica a strans din activitatu economice 99,86 milioane lei si a facut un profit de 29,24 lei. Veniturile totale din anul respectiv au fost de 198,377 milioane lei, iar excedentul de 29 milioane lei. Scenariul s-a repetat si in 2010, anul de varf al recesiunii, dar si anul in care BOR a batut recordul in afaceri, venitul din activitati economice fiind de 134,087 milioane lei, iar profitul de 44,55 milioane lei.
 
Cumuland sumele raportate in bilanturile contabile depuse pentru 2011, se ajunge la concluzia ca anul trecut BOR a avut afaceri totale de 101 milioane lei, iar veniturile cumulate au fost de 233 milioane lei. Este vorba doar despre business-urile derulate prin eparhii, nefiind incluse si firmele infiintate de culte. Este foarte important de precizat ca sunt anumite institutii de cult care nu si-au depus bilantul contabil in fiecare an, prin urmare nu au existat date disponibile referitoare la sumele din conturile acestora. Comparand rezultatele din ultimii cinci ani se poate trage concluzia ca pentru biserica nu exista si nici nu a existat vreo criza financiara. Dimpotriva, se observa ca indicatorii economici s-au imbunatatit (in unele cazuri au explodat!) odata cu adancirea in recesiune.
 
Mitropolia Moldovei si Bucovinei- numarul I in afaceri
Cele mai bune rezultate au fost realizate de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, care anul trecut a avut venituri din afaceri economice in valoare de 39,8 milioane lei. Businessul a fost unul infloritor avand in vedere profitul net de 4,78 milioane lei. Prin conturile acestei institutii de cult au fost rulate in 2011 aproape 50 milioane lei. Dupa ce a tras linie, Mitropolia a intrat in 2012 cu un excedent de 18,6 milioane lei. Nici in anii trecuti rezultatele nu au fost mai slabe. In 2007, afacerile au fost de 30,03 milioane lei, iar profitul de 495.679 lei. Un an mai tarziu, cifra de afaceri a scazut la 28,01 milioane lei, dar profitul a explodat, atingand valoarea de 2,09 milioane lei. In 2009 s-au raportat venituri din afaceri de 23,3 milioane lei si un profit de 1,5 milioane lei. In 2010 lucrurile se schimba un pic, Mitropolia tragand linie “pe minus”. La un venit din afaceri de 33,6 milioane lei, pierderea a fost de 2,3 milioane lei.
Si Patriarhia Romana a derulat afaceri in valoare de 29,7 milioane lei. Bilantul contabil depus la ANAF releva insa si o serie de rezultate negative, in 2011, pierderea din activitati economice fiind de 3,5 lei. S-a recuperat insa din veniturile totale de 87,06 milioane lei, excedentul Patriarhiei Romane ajungand anul trecut la 27,9 milioane lei. Bilantul contabil pentru 2007 ne arata ca aceasta institutie de cult a avut venituri economice de 11,9 milioane lei si un profit de 2,08 milioane lei. In 2008, veniturile din afaceri au fost de 16,8 milioane lei, iar profitul de 3,5 milioane. Si in 2009 rezultatele sunt foarte bune: venituri din afaceri de 27,669 milioane lei si profit de 3,36 milioane lei. Una peste alta, uitandu-ne la bilanturile din 2007 incoace, nu poate trece neobservat saltul calitativ al managementului la Arhiescopia Tomisului – fata de 2009, veniturile totale din activitati economice au crescut de peste 6 ori!
 
Concluzia este una singura: de cand la conducerea Bisericii Ortodoxe Romane se afla Preafericitul Daniel lucurile merg struna in acest domeniu. Ceea ce nu este un lucru tocmai rau daca banii sunt folositi, asa cum sustine BOR, in cadrul mai multor programe sociale. Un lucru este cert, Patriarhul Daniel pare de departe cel mai capabil manager din Romania. Pe cand desemnarea sa in functia de premier?
 
REZULTATELE FINANCIARE ALE B.O.R DIN ULTIMII 5 ANI
 
 
Sursă: FINANŢIŞTII
[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign