Plan pentru dezmembrarea României

Un băiet de la Tiraspol propune dezmembrarea României după un plan simplu: refacerea Moldovei medievale, Transilvania trece la Ungaria, Dobrogea la Bulgaria. Rămâne independentă Ţara Românească, cu promisiunea să nu încerce să refacă România. Autorul propunerii este Andrei Safonov, analist politic din Transnistria şi articolul a fost publicat de portalul rus Novîi Reghion. L-a preluat pe scurt şi ziarul Adevărul, reiau mai jos ce a rămas pe dinafară.

De ce trebuie să dispară România

Andrei Safonov prezintă România drept o ameninţare permanentă la adresa securităţii regionale. Principala vină a României este constituită de atenţia faţă de românii din fostele regiuni sovietice: Republica Moldova, Basarabia de sud, Bucovina de nord. Safonov vede chiar şi un plan secret românesc conform căruia România neagă oficial orice fel de intenţii de acaparare de teritorii, însă promovează identitatea românească în aceste regiuni pentru ca la momentul potrivit să le anexeze. Conform lui Safonov dezmembrarea României ar fi un fel de lovitură preventivă, ca şi cum ai ucide un hoţ care încearcă să te jefuiască. România trebuie să dispară pentru că este „puiul urât al tratatului de la Paris din 1947”.

Nimic nou

Nu este nimic nou în acest plan, este o strategie veche de aproape 100 de ani, de pe vremea lui Lenin şi Troţki. Pe atunci România era definită drept „ultimul imperiu din Europa” care trebuia dezmembrat. Comuniştii români erau obligaţi să susţină şi să propage această teză, de aici şi simpatia minimă faţă de ideologia comunistă în perioada interbelică (înainte de 1944 existau cam 1000 de comunişti în România, dintre care jumătate erau agenţi ai Moscovei şi cealaltă jumătate erau agenţi ai serviciilor secrete româneşti). Este fascinant cum acest plan este readus periodic în actualitate. Să nu uităm de susţinerea artificială a limbii moldoveneşti în Ucraina şi a limbii vlahe în Serbia şi Bulgaria.

Este România un pericol?

Acuzaţia „pericol pentru stabilitatea regională” este una dintre cele mai dure pentru o ţară. Îi obligă pe vecini să se coalizeze pentru a-l potoli pe zurbagiu. În vara anului 1989 de la Budapesta curgeau valuri acuzaţiile împotriva României: că se înarmează pentru atacarea Ungariei, că Ceauşescu deţine sau se pregăteşte să fabrice o bombă nucleară, că minorităţile naţionale sunt supuse unui genocid etc. Toate aceste acuzaţii sunt codificate în Carta ONU la capitolul „motive întemeiate pentru declanşarea unui atac”. Nu spun că Andrei Safonov şi Novîi Reghion au puterea să convingă Consiliul de Securitate al ONU, însă acuzaţiile lui nu vin din întâmplare.