Bucurestii Vechi si Noi

Puţină intoleranţă maghiară, de început de an

11 ianuarie 2013 George Damian Istorie

Vestitul jurnalist maghiar Zsolt Bayer i-a tratat de curând pe ţigani drept animale într-un articol din ziarul Magyar Hirlap. „O mare parte dintre ţigani nu este potrivită pentru coexistenţă. Nu este pregătită să trăiască printre fiinţele umane. Aceştia sunt animale şi se comportă ca animalele. Precum o căţea în călduri care se împerechează oriunde cu oricine. Dacă întâmpină rezistenţă atunci ucide. Îşi doreşte tot ce vede. Dacă nu primeşte ce vrea, atunci ia şi ucide. Din aceste căpăţâni de animale nu ies decât sunete nearticulate şi nu înţeleg decât forţa brută. Nu ar mai trebui să existe astfel de animale. Gata. Problema trebuie rezolvată imediat şi în orice mod”. (traducere după limba engleză, din citatul publicat aici).

Articolul a apărut pe 5 ianuarie şi a provocat un scandal imens în Ungaria şi Europa. Zsolt Bayer şi-a motivat limbajul violent printr-un eveniment aparent minor: o bătaie în WC-ul unei cârciumi în seara de Revelion. Doi băieţi (dintre care un ţigan) i-au bătut destul de rău pe alţi doi. Toţi cei implicaţi în scandal sunt membri ai unor cluburi de box şi lupte, iar unul dintre cei bătuţi a fost rănit destul de grav. Acesta nu era un îngeraş: vara trecută a fost anchetat de poliţie pentru că a bătut şi jefuit un bărbat într-un WC al unui club de noapte. Pentru orice om întreg la cap şi care ştie că prin mediile boxerilor se învârt destui interlopi tabloul este destul de limpede. Însă Zsolt Bayer s-a folosit (alături de mare parte din media maghiară) de acest incident („normal” să-i zicem) pentru a descrie o imagine a unei Ungarii terorizate de minoritatea ţigănească, minoritate care trebuie să dispară.

Zsolt Bayer, bun prieten cu Viktor OrbanZsolt Bayer, bun prieten cu Viktor Orban

Un ziarist dement am putea zice, nimic mai mult. Doar că Zsolt Bayer este mândrul purtător al carnetului de partid FIDESZ cu numărul 5 (şi în partidul nazist aveau importanţă carnetele de partid cu număr mic). În plus, este unul din apropiaţii premierului Viktor Orban – ceea ce este de natură să stârnească îngrijorare: dacă premierul împărtăşeşte viziunile prietenului său? Iar Zsolt Bayer nu este un ziarist oarecare: primeşte ordine directe despre ce şi cum să scrie de la înalţi membri FIDESZ, după cum a mărturisit de curând un ziarist care din întâmplare i-a moştenit numărul de mobil de servici.

Şi nu în ultimul rând câteva cuvinte despre internet ca sursă de informare. Îmi amintesc că prin anul 2003 sau 2004 Zsolt Bayer a fost declarat persona non grata în România (vă imaginaţi ce păreri are omul despre români şi Transilvania). Din păcate Google nu m-a ajutat foarte tare să găsesc vreo referinţă la acest eveniment (e drept că nici nu am săpat foarte tare).

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign