Bucurestii Vechi si Noi

Macroeconomie globală: zece schimbări majore pentru 2014

14 martie 2014 Business Cover Business Cover

PIB-ul mondial este prognozat să crească cu 3,1% în 2014, 3,3% în 2015; și va avea loc o reechilibrare globală pe fondul contribuţiei economiilor dezvoltate cu 45% din creșterea globală în 2014 și 2015, de la 2% în 2008. Acestea sunt concluziile raportului Top 10 Game Changers, realizat de Euler Hermes.

Ten game changers

Transformarea Chinei se va normaliza, iar Statele Unite se vor reindustrializa în ciuda capriciilor politicilor de „easy money” ale Rezervei Federale, conform Euler Hermes, liderul mondial în furnizarea asigurărilor de credit comercial. Acestea sunt doar două dintre cele mai bune zece „schimbări de joc” economice pe care Euler Hermes le-a prognozat pentru 2014. În plus, economiile dezvoltate din America de Nord, Zona Euro și Japonia ar trebui să contribuie mai mult la creșterea economică la nivel mondial, în timp ce alegerile majore ar putea crea incertitudine în principalele țări în curs de dezvoltare.

„Pe măsură ce recesiunea globală din 2008-09 se îndepărtează și mai mult în oglinda noastră retrovizoare, băncile centrale din întreaga lume au început să-și modifice politicile monetare respective pentru a se adapta la un mediu de creștere”, a declarat Ludovic Subran, economist-şef al Euler Hermes. „În timp ce 2014 va fi încă un an dificil, multe economii vor începe să câștige mai multă atracţie, mai ales că activitatea este setată să fie mai uniform distribuită ca urmare a perspectivelor îmbunătățite pentru economiile avansate.”

Concluziile raportului sunt cuprinse în zece modificări majore care sunt prognozate a avea loc în acest an și pe care le redăm în continuare.

SCHIMBAREA DE JOC NR. 1: TRANSFORMAREA CHINEI VA FI SUB CONTROL

Regiunea Asia-Pacific intră într-un nou „Ciclu-3S”: solid, sustenabil, dar într-un ritm mai scăzut. În timp ce regiunea Asia-Pacific va rămîne conducătorul economic al lumii și China principalul motor de creștere, Asia va creşte mai lent (+4,7% pe an), în comparație cu deceniul precedent (+5%). Cu toate acestea, creșterea va fi mai durabilă, cu un comerț intra-regional elastic ce acționează ca un amortizor.

SCHIMBAREA DE JOC NR. 2: STATELE UNITE SE VOR REINDUSTRIALIZA CU SAU FĂRĂ „EASY MONEY”

În Statele Unite, incertitudinea fiscală a facilitat angajamentul continuat de Rezerva Federală de a da bani cu ușurinţă, deși la o scară mai mică. Piața forței de muncă s-a îmbunătățit, la fel ca și mediul politic. Revoluția energetică neîntreruptă a gazelor de șist și a petrolului brut va inunda piața cu energie ieftină. Ca rezultat al acestor dinamici combinate, industriile de fabricație, auto și de locuințe sunt susceptibile de a stimula economia la o rată de creștere de 3% în 2014, comparativ cu 1,8% în 2013.

SCHIMBAREA DE JOC NR. 3: ZONA EURO TREBUIE SĂ ŢINĂ OCHII PE MINGE, DAR MINGEA SE ROSTOGOLEŞTE

Creșterea PIB-ului Zonei Euro în 2014 este așteptată să fie pozitivă, de 0,9%. Cei doi factori cheie ai creşterii sunt capacitatea țărilor din sud de a pune în aplicare în continuare reforma structurală și mecanismele actuale de finanțare rămase intacte. Noul program al Bancii Centrale Europene, Operaţiunile de Refinanţare pe Termen Foarte Lung (VLTRO), de exemplu, ar trebui să contribuie la stimularea creditării bancare în economia reală.

SCHIMBAREA DE JOC NR. 4: MUŞCHETARII POLITICII MONETARE ŞI D’ARTAGNANUL JAPONIEI

Va fi nevoie de suport susţinut din partea băncilor centrale din SUA, Zona Euro şi Japonia pentru a menţine mersul revenirii. În SUA, reducerea progresivă a intervenţiei Rezervei Federale cel mai probabil nu va afecta revenirea.

În mod similar, în Zona Euro, politicile explicite de orientare şi ţintele vizate de lichididate vor susţine creşterea. În Japonia, „Abenomics” – acomodarea continuă a politicilor monetare – politica fiscală expansionistă şi reformele structurale vor determina direcţia creşterii acestei ţări.

SCHIMBAREA DE JOC NR. 5: „ESTE PREȚUL, IDIOTULE!” – CÂND DEZINFLAȚIA CONTEAZĂ

Inflația din țările avansate s-a temperat de la începutul anului 2012, cu excepţia schimbărilor de politică monetară din Japonia în 2013. Cu moderarea creşterii din China, există dezavantajul riscului suplimentar al prețurilor materiilor prime și al inflației în 2014, în timp ce șomajul aflat la cote ridicate în sudul Europei va continua să facă presiuni asupra inflației de acolo.

SCHIMBAREA DE JOC NR. 6: ŢĂRILE PERIFERICE – SCAPĂ DE CRIZA LICHIDITĂŢILOR

În 2014, se așteaptă ca America Latină și țările în curs de dezvoltare din Europa să beneficieze de revenirea din Statele Unite și Zona Euro, precum și de restabilirea cererii de export. Cu toate acestea, lichiditatea va fi principala îngrijorare în țările instabile politic, cum ar fi Argentina, Turcia, Ucraina și Venezuela.

SCHIMBAREA DE JOC NR. 7: PIEŢELE EMERGENTE, FRAGILITATEA ŢINE DE POLITICA MONETARĂ

Politica monetară este la fel de mult o preocupare pe piețele emergente ca şi lichiditatea, deoarece unele țări nu au capacitatea de a absorbi șocurile externe. Instrumentele de politică monetară, cum ar fi o intervenție valutară și ajustările ratei dobânzii vor fi cheia pentru a supravieţui oricărui fel de recesiune. Acest tip de răspuns proactiv a fost evident în Brazilia și Thailanda anul trecut.

SCHIMBAREA DE JOC NR. 8: RISCUL POLITIC NOU ŞI VECHI ÎN 2014

Orientul Mijlociu și Africa de Nord vor rămâne regiunile cele mai asaltate de schimbările politice și sociale, cu tranziții politice fragile în curs de desfășurare în Egipt, Libia și Tunisia. Războiul civil din Siria va avea efecte de contagiune asupra ţărilor vecine Liban și Irak. Alte domenii de preocupare includ Asia Centrală, Coreea de Nord, Bangladesh și Venezuela. În timp ce multe dintre aceste riscuri erau cunoscute anterior, viitoarele alegeri din Brazilia, India, Indonezia, Africa de Sud și Turcia creează incertitudini suplimentare, având în vedere natura schimbătoare a electoratului.

SCHIMBAREA DE JOC NR. 9: CONSTRUIREA DE BLOCURI – O NOUĂ FORMĂ DE PROTECȚIONISM

În timp ce alianțele comerciale, cum ar fi Alianța Pacific și comunitatea ASEAN sunt, de obicei, considerate evoluții pozitive, se confruntă cu dificultăți în eliminarea barierelor non-tarifare. Acest lucru constituie o preocupare deosebită pe masură ce relaţiile se dezvoltă. Un raport al Băncii Mondiale din 2013 a menționat că eliminarea barierelor lanțului de aprovizionare ar putea fi de şase ori mai eficientă decât eliminarea tarifelor.

SCHIMBAREA DE JOC NR. 10: REECHILIBRAREA LA NIVEL MONDIAL – NU PUNE CARUL ÎNAINTEA BOILOR

În timp ce piețele emergente au contribuit în ultimii zece ani într-o proporţie mai mare la creșterea PIB-ului la nivel mondial decât economiile avansate, o reechilibrare a creșterii are loc. Pieţele emergente sunt de așteptat să contribuie cu 55% la creșterea de la nivel mondial în 2014, iar economiile avansate cu 45%. Aceasta este o convergență substanțială față de anul 2008, când contribuțiile au fost de 98% și 2%, respectiv. Normalizarea economică a Chinei a jucat un rol important în această consolidare, iar pentru păstrarea acestui echilibru va fi nevoie de fundații politice solide și reforme structurale adecvate.

„În timp ce perspectivele pentru anul 2014 sunt în general pozitive, este clar că rămân multe riscuri pentru redresarea la nivel mondial”, a adăugat Ludovic Subran. „Stabilitatea politică și rasunetul politicilor monetare elaborate sunt la fel de cruciale ca și indulgenta bancilor centrale şi relațiile comerciale de prietenie.”

sursa-http://www.businesscover.ro/

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign