Miliardul lui Sorin Oprescu

Primarul Sorin Oprescu are din nou la dispoziție un buget uriaș, de 4,51 miliarde lei (un miliard de euro), după ce ieri Consiliul General a aprobat hotărârea, deși unele organizații neguvernamentale s-au opus pe considerentul că veniturile sunt umflate artificial cu până la 30%.

Sorin Oprescu

Sorin Oprescu, primar general București

Astfel, potrivit calculelor oficiale, banii pe care și i-a oferit primăria pentru acest an provin din încasări de taxe și impozite, 3,9 miliarde lei, 200 de milioane lei din chirii și redevențe, în vreme ce Sorin Oprescu așteaptă și 400 de milioane de lei de la guvern pentru lucrări de amenajare la Arena Națională.

În ceea ce privește cheltuielile, ceva mai mult de 500 de milioane de lei ar reprezenta investiții în infrastructură sau plata datoriilor contractate pentru dezvoltarea infrastructurii, dar această sumă pălește în fața subvențiilor.

552 milioane lei se vor duce pentru subvenționarea acestui zombie dezgustător, niciodată modernizat și totuși perpetuu viu, dar și purtător de corupție, RADET și alte 546 milioanel lei pentru RADET, companie care ar putea fi destul de ușor pusă pe picioare dacă s-ar renunța sau restrânge gratutățile și s-a moderniza (îmbunătăți) sistemul de taxare. Prin urmare, două companii vor înghiți n jur de un sfert din bugetul Capitalei și nu pentru a se dezvolta sau moderniza, ci pentru a mai trăi un an.

Primăria Bucureștiului e darnică și cu biserica, pentru care oferă 21 de milioane de lei, aproape o treime din bani fiind destinați gigantului de lângă Casa Poporului, și anume Catedrala Mântuirii Neamului, pentru că proiect megaloman, la proiect megaloman trage și ambele-s, evident, inutile.

Dincolo de acestea, primăria ar putea avea mari probleme dacă va fi nevoită să plătească despăgubirea de 138 milioane euro pentru Costică Costanda, bani obținuți de acesta prin hotărâre judecătorească, și momentan blocată.

În fine, o altă investiție ce pare umflată artificial este cea programată pentru un nou site al instituției, cu o valoare de circa 1,5 milioane euro. Oricât de stufos ar fi respectivul site, suma alocată e prea mare.

sursa-http://www.businesscover.ro/