Casa Macca-Inst. de Arheologie

articol scris si publicat initial in data de

 22 iunie 2008


Institutul de Arheologie „Vasile Parvan” îşi are sediul în cea mai frumoasă casă pe care am vazut-o eu în Bucureşti (Str. Henri Coanda nr. 11). Or mai fii şi altele dar eu nu am intrat să le văd cu ochii mei. În timp ce la Inst. De Arheologie m-am dus deseori cu treabă pe la bibliotecă sau arheologi. Totdeauna rămâneam fascinat de opulenţa şi bunul gust de sfârşit de veac 19! Directorului acestei instituţii, d-l Alexandru Vulpe, i s-a promis de către Videanu că această casă va fii restaurată ( „nici o problemă d-le Vulpe, avem acum bani, se face…”) dar nu s-a ţinut de cuvânt.
Casa e o bijuterie de stil eclectic de dinainte de 1900, plină de stucaturi, statui, picturi decorative (peisaje, îngeraşi, ornamente florale ), fier forjat, vitralii, etc.


Clădirea ar trebui urgent restaurată căci nu ar mai rezista unui cutremur. Colectiile Institutului ar trebui protejate şi puse în valoare (atât cele de pietrărie-sculptură cât şi cele de artă decorativă, ceramică, etc) .
Iată ce am găsit scris într-un articol din 2003 semnat de Marian Ţuţui:
„Un proiect de restaurare a Casei Macca se derulează de cinci ani. Propunerea arhitectului Alexandru Beldiman ar crea o galerie subterană cu un acoperiş parţial din sticlă, care permite expunerea artefactelor antice în lumina naturală. Galeria ar porni din dreptul Căii Victoriei şi parcului Nichita Stănescu.

Cu toate că proiectul s-a bucurat de apreciere largă, punerea sa în aplicare continuă să fie amânată.” In realitate, multi din „batranii” din institut sunt putin doritori de inceperea unui santier de restaurare a Casei Macca. Deranjul, zgomotul si prezenta a zeci de muncitori ar distruge complet tihna patriarhala din Institut. Motiv pentru a se amana la nesfarsit inceperea lucrarilor…


Despre istoricul casei nu am găsit decât fragmente. Ştiu că există cărţi despre subiect dar nu le-am căutat. Casa, propietatea fundaţiunii ” Elena colonel Macca”, devine, prin grija lui N. Iorga, îm 1932, sediul Muzeului Naţional de Antichităţi şi apoi Institutul de Arheologie.