Bucurestii Vechi si Noi

DE CE ROMÂNIA VA BENEFICIA DE PE URMA PROBLEMEI UCRAINENE

08 mai 2014 Ilias Papageorgiadis Piata imobiliara

Din păcate, criza din Ucraina escaladează și lucrurile se înrăutățesc pe zi ce trece. Partea de este a țării se transformă într-un câmp de bătaie și mulți analiști români încearcă să ghicească dacă, pentru un motiv sau altul, problemele Ucrainei vor bate și la ușa României.

Este aproape imposibil ca România să fie afectată în mod direct

Nu înțeleg cum ar putea să se întâmple așa ceva. România, stat membru NATO, ar putea să se confrunte cu armata Federației Ruse doar în scenariul în care ar încerca să apere Republica Moldova în cazul unei invazii. Este aproape de domeniul science-fiction

Indiferent de ceea ce fac politicienii locali și mai ales indiferent de ce greșeli fac, când vine vorba de securitatea națională se observă faptul că românii sunt foarte grijulii cu reacțiile lor. Practic, ei sunt aliații SUA și ai Europei cei mai apropiați de problemele de la granița de Este a Europei și aliații României nu au niciun motiv să permită să apară probleme într-o țară cu o asemenea locație strategică și cu o abordare pro-vestică.

Pentru vest și pentru ruși, ”banii vorbesc”

Indiferent ce ar putea declara unul sau altul, situația nu poate scăpa de sub control. Există interese majore de ordinul miliardelor de dolari și Vestul sau Rusia nu doresc să-și vadă economiile afectate sever de consecințele unei crize precum cea a Ucrainei zilelor noastre, scăpată de sub control.

Cei care visează la cel de-al treilea război mondial, trebuie să realizeze că lumea de azi este puțin mai complicată:

Este greu de crezut că există cineva care să riște zeci de miliarde de euro plus încă multe alte miliarde necesare alimentării unui război. Problemele de azi au soluții diferite…

Beneficiile indirecte ale României

Nimeni nu este fericit să profite de pe urma durerii altcuiva dar politica nu are sentimente. Se preconizează ca România să beneficieze de pe urma crizei ucrainene din mai multe motive:

  1. Ucraina este în prag de război civil, Bulgaria este considerată a fi prea apropiată de Rusia, Ungaria nu se află în cele mai bune relații cu țările vest-europene iar Turcia a devenit complicată. România este cel mai tare jucător în această parte a lumii, cu interese apropiate celor europene și americane. Este lesne de anticipat că această țară va fi susținută în continuare pentru a rămâne și în viitor prietenoasă vestului și că puterea sa geopolitică va crește;
  2. Mulți investitori din Ucraina încearcă să părăsească această țară și dacă ne referim la cele descrise la punctul 1, România devine o alternativă excelentă pentru ei ținând cont de declinul economic al următorilor ani pentru Ucraina. Am auzit deja de mai multe exemple în acest sens ce sunt discutate chiar acum;
  3. În ciuda campaniei electorale din acest an, datorită celor descrise la punctele 1 și 2, se așteaptă ca în România situația să rămână stabilă și calmă pentru a evita surprizele negative. Exact ceea ce doresc și investitorii, nu-i așa?
  4. Aflată în relații tensionate cu Federația Rusă, datorită problemei din Transnistria, Republica Moldova se pare că a ales direcția către Europa. De aceea, datorită reformelor implementate, noi oportunități și piețe vor fi create și românii vor fi primii care vor profita de acestea. Republica Moldova va căuta totodată noi piețe de desfacere pentru produsele lor datorită riscurilor suplimentare din piețele din Ucraina sau Federația Rusă și pentru că ai nevoie de alte standarde pentru a exporta în Uniunea Europeană, România poate avea un rol strategic în această perioadă de tranziție.
  5. Mai devreme sau mai târziu, situația din Ucraina se va rezolva și dacă Ucraina va rămâne un stat suveran, nevoia de importuri va exploda. Chiar dacă va avea un teritoriu mai mic, Ucraina va avea totuși mai mult de 30 de milioane de locuitori și România, ca vecin și membru al Uniunii Europene, ar putea beneficia de această nouă situație.

Dacă România va crea o strategie ținând cont de cele de mai sus, fără îndoială că firmele românești vor înregistra rezultate excelente și economia locală va avea multe beneficii, fără motive reale de îngrijorare.

Dar va profita de această oportunitate?

Vom vedea…

Voi ce credeți?

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign