Patronul – Ghid de intelegere si utilizare

scris de Mini-Economicus

Vara fiind, cutreier Bucurestiul meu drag, merg incet (mai mult cu spatele) prin fostele si actualele zone comerciale (Obor, Lipscani, Unirii) in idea de a-mi cumpara cateva maruntisuri, absolut necesare unui adult (a)normal precum subsemnatul; om gospodar cum ma stiu, zic sa-mi fac “vara sanie si iarna car”… parca asa era o vorba romaneasca, de pe vremea cand comertul era comert iar PATRONUL… PATRON.

Desigur ca pot fi “acuzat” de un oarecare subiectivism, intrucat, doream sa cumpar: manusi imblanite fara degete (de cand stau in UK, m-am dat cu moda de aici, am un carlig de pirat pe toc de lemn, in loc de mana stanga!) o caciula ruseasca de blana (Sic!) si ciorapi cu degete, cate sase la fiecare laba (pardon) de picior… ca doar n-am mancat degeaba atata amar de ani… pui cu trei capete, umflati cu hormoni!!

In timp ce ma plimb, gandurile imi zboara alandala catre trecut si prezent… la viitor nu ma pot gandi, fiindca, s-a scos din vocabular si din mentalul colectiv!
Vorba alora de umblau cu secera si ciocanul atarnate de gat: “viitorul e sigur… trecutul il mai putem aranja”???

Asadar, ca sa nu divagam prea tare, in absenta parfumului/respectului mult-laudatului comert “interbelic” si chiar in absenta “unitatilor” de: “Galanterie”, “Mercerie”, “Pasmanterie” unde gaseai exact manusi si caciuli, in loc de papiote de ata si cravate (sic!)… stau si reflectez “oare cum s-o numi persoana care detine/conduce are in proprietate, un magazine/o afacere, fie ea dugheana, fie companie transnationala”??? Ce gandeste oare acea persoana, de unde este, ce stie despre modul cum “se face o afacere”?

Chinuit de mult prea multe intrebari, intru la Farmacie, imi cumpar un Algocalmin, renunt la plimbare, merg acasa, “arunc rapid o oala de apa pe calculator” ca sa pot “naviga” mai usor pe net(!) si o iau sistematic… cu DEX-ul in brate; una dintre cele mai apreciate doua carti pe care le am acasa, in afara de cea de telefoane!

Prin urmare, stimati cititori, in cele ce urmeaza vom prezenta un mic “Ghid de intelegere, si (proasta) functionare a Patronilor”.

Incepem ca la “sicoala” cu definirea termenului si abordarea sa, din toate unghiurile dupa cum urmeaza:

1. PATRÓN1, patroane, s. n. 1. Cartuș (1). Bucată cilindrică de exploziv, folosită la umplerea găurilor de mină

– ca bine le zice… chiar ca “unii” au capul cilindric, probabil ca evolutia umana i-a sarit o treapta… in jos? Sa fie oare acest lucru cauzat de lipsa coloanei vertebrale, a dusului tavii prin restaurantele patriei ante ‘89, al faptului ca sunt obisnuiti sa fie calcati pe organul gandirii de rarele controale… pe care le rezolva ei… tot cilindric, cu Eminescu in elastic?

– DEX-ul e si pervers dar mai ales, COMUNIST FANATIC!! Rusine!! Cum sa spui ca exemplarele cu pricina sunt folosite la “umplerea gaurilor de mina”?? Pai, nu asta au facut “tovarasii”… i-au trimis “ca la carte” acolo unde de drept le este locul(?)… in mina… sau la Canal… dar nu la Venetia? Jalnic, nu cred ca mai citesc asemenea carti subversive si partinice vreodata!

– da, adevarat, un anume procent (mic precum o Planeta, ca sa nu jignim pe nimeni) este reprezentat chiar de “cartuse”… umplute cu ceafa de porc si ciorba de burta (fara numar, fara numar) iau foc repede, atunci cand cineva le intra in magazine si nu cumpara nimic, explodeaza de la sine in capul angajatilor si al familionului, etc.

– daca acceptam pe cale de consecinta pentru Patron, sinonimul “petarda” (bucata cilindrica de exploziv) atunci, am lamurit-o din prima si cu stabilimentele comerciale, pe care masculul exploziv le-a cumparat/oferit spre “gestionare”… petardelor (cum altfel decat de gen feminin) din viata lui: care o florarie, care o casa de moda(?!) care un salon de coafura, de masaj eroic (pardon, erotic), fiecare dupa buget si lungimea fitilelor angajatelor/amantelor/sotiilor/nepoatelor etc. Trebuie si ele sa aiba o ocupatie, unde sa poata injura pe cineva, sa se poata defula, sa vina proaspete la patul “benefactorului”… ca doar n-o sa tipe la el…

Sunt sigur ca ati vazut asemenea “locatii”, unde iti este si frica sa intri “de gura matracucei”. In plus, ce conteaza ca amplasamentul respectiv n-are pic de vad comercial, are preturi exorbitante, mojicie cat cuprinde si vanzatoare care arata ca “ventuzele”! De vina in final sunt in ordinea “numerelor de pe tricou”: soarta, criza economica, “n-a mers, dar nu stiu de ce”, n-am putut sa fac operatii de tip “Nufarul”… etc.Niciodata EL, PATRONUL NU ESTE DE VINA! Ca doar de aia s-au nascut ailalti… sa fie ei vinovati si responsabili.. .ca acu’ ma “inervez” si “pun “badengarzii” “pa tine”!!!

2. Corp cilindric de porțelan care conține firul fuzibil al unei siguranțe electrice; bușon (2).

Deci asa, avem de a face cu “busoane” prin care intra multa marfa, iese rar, ca si impozitul de altfel dar, spalarea rezervorului si in final a “putinei” se fac ireprosabil!

Prin busonul respectiv ies in egala masura, injuraturi si urlete la adresa angajatilor, salarii mizere, multa marlanie si alte “delicateturi”! Ferit-a insa Sfantul sa le intre in “capsa cilindrica” si ceva bun…

3. PATRON s.n. – schiță pentru indicarea modului de legare a firelor și a ordinii operațiilor în industria textilă. – Din germ. Patrone.

Ei aici e aici, acum inteleg, lucrurile se leaga(!) in industria textila… ca pe Patroni nu prea vaz sa-i lege… decat daca, se intampla sa calce pe becul politic… dar asta o vom discuta, la alt tip de industrie!

Mai deunazi citesc intr-o gazeta ca, nu-s ce mare “scula”(?!) de firma si-a “tras” o “prastina” de atelier, denumit pompos Fabrica de Textile, intr-un sat sarac (e un pleonasm) si acu’ ce sa vezi… nu gaseste “personal”… desi salariul oferit “e mai mare “cu doua beri” decat minimul pe economie….

In corul bocitoarelor, sef la sectiunea gemete e tocmai al’ de i-a adus acolo… iar lumea rea soro’ in loc sa-i pupe talpile, nu vrea “sa munceste” asa ca EL le spune clar si sigur (de undeva dintre Platon si Aristotel… nu filosofii… ci paznicii canini pe care-i are ca, “Satenii sunt toţi nişte leneşi şi pretenţioşi”

Pentru cei mai putini avizati, munca in industria textila este “sclavaj modern”:
– conditii de lucru jalnice, demne de secolul VIII, oriunde in lume, nu numai in Romania!
– “norma” este imposibil de realizat, pentru a-ti lua mizerul salariu!
– protectia muncii este foarte bine pusa la punct… dar lipseste cu desavarsire!

– pot fi de acord(?) ca, in opinia “primatului” cu pricina – “mama prostilor este in permanenta gravida” dar el ar fi trebuit sa stie, pana la varsta (biologica) pe care o are, ca tot ii trebuie noua luni… intre doua sarcini!!!
Ii recomand calduros, sa-si angajeze el rudele acolo pe salariul respectiv! Gandire de “Patron” modern?!

4. PATRÓN2, -OÁNĂ, patroni, -oane, s. m., s. f. 1. S. m. și f. Proprietar al unei întreprinderi.

– mda, aici DEX-ul ghicit-o iar, cu amendamentul ca, orice lucru are un sfarsit (mai putin carnatul… care are doua!) – vorbim deci, doar de perioada cuprinsa intre momentul de cand a inscris firma, pana la FALIMENT – perioada “scurt de MERITATA”, in cele mai multe cazuri!

5. PATRÓN s. 1. stăpân, (englezism) boss, (pop.) jupân.

ASA DA ! Bravo DEX, sa traiesti, ca bine zici ! De fapt aceasta sub-definire rezuma tot! Facem abstractie de “jupan” termen iesit din vocabularul comercial dar… intrat in cel al “Facultatilor” Rahova, Poarta Alba si alte locuri de recreere si ramanem cu celelalte doua cuvinte similare: STAPAN SI BOSS!!

Ca umil “sclav” numai asa trebuie sa i te adresezi… de preferinta doar cu cel de-al doilea apelativ, precedat ori urmat de un SA TRAITI… spus cat mai CONVINGATOR, dintr-un unghi de nouazeci de grade… daca vrei sa mai ai ce pune pe masa si maine!! Stapan se crede el oricum peste destinul “plantatiei si al locuitorilor ei”… nu trebuie sa-i mai aduci aminte de asta… Cineva spunea ca “pe lumea asta doar prostii au certitudini”… desigur nu e vorba de exemplul de fata…

Evident ca, doar daca esti client vechi al Spitalului “Al. Obregia”, iti poti permite sa-i spui Patronului, in loc de “SA TRAIESTI O MIE DE ANI BOSS” –Bai “nene” matale esti de fapt: un buson, o pușcătură, potricală, o preducea, s-au un t(z)ipar… dupa numele pestelui pe care-l lustruieste pe munca si nervii tai! N-o zic eu ci tot prietenul nostru comun… Dictionarul!

Orgia definitiilor continua cu mare veselie:

6. PATRÓN2 ~oánă (~óni, ~oáne) m. și f. 1) (în Roma antică) Patrician care avea sub protecție oamenii liberi, dintr-o clasă socială inferioară, numiți clienți; stăpân socotit în raport cu sclavii săi eliberați

– m-am luminat brusc, lucrurile erau bine statuate inca de pe atunci? Sa intelegem si noi ceva!

– Patricianul (adica in traducere libera, un carnat s-au carnatar), asa se numeau micii, inainte de a se consacra ca atare denumirea actuala, are raporturi de subordonare cu o clasa inferioara, clientii???

– unde-i Dom’le Condica de Sugestii si Reclamatii… ca acu’ ma duc sa-i reclam la Imparatul in functie… sa zicem Vespasian… ca tot a ramas in istorie ca intemeietorul BUDELOR PUBLICE!!

– la faza cu sclavii eliberati… ce sa zic… cre’ca eliberarea a durat doar cat s-a scris DEX-ul !!!

S-am incalecat p’o sa.. si v-am spus povestea ‘sa !

Disclaimer: articolul de fata este o parodie si trebuie tratata ca atare… cu (h)umor si neuroni activi!

Raspunderea si-o asuma integral autorul!

Personajele sunt fictive, povestea insa este cat se poate de reala!

In mod cert “Patronul” urbi & orbi (lat. de aici si de pretutindeni) este un individ deosebit, care merita tot respectul nostru, al angajatilor, simbolul fericit al “Capitalismului”! El este cel fara de care, n-am putea avea un serviciu, nu ne-am putea hrani familiile, cel ce plateste impozitele la Stat, ca noi sa putem beneficia de “protectie sociala” etc.

Daca nu ar fi existat, AR FI TREBUIT INVENTAT; el si doar el si-a investit banii, cu greu castigati, dintr-un salariu onest intr-o mica/mare afacere, tot el este “tatal” creativitatii si al muncii disciplinate! Traiasca PATRONUL!

Cine naiba o crede asa ceva…