Să fie diferența dintre prețul de tranzacționare și cel de listă al apartamentelor de maximum 7,3%?

Prețuri de tranzacționare apartamentePortalul imobiliare.ro susține într-o analiză că prețul de tranzacționare al apartamentelor e doar cu maximum 7,3% mai mic decât cel de listă. Analiza s-a efectuat pe baza comparației dintre indicele prețurilor de listă și valoarea medie de tranzacționare a apartamentelor cu două camere obținută pe baza declarațiilor proprietarilor.

„Mai mult de 80% dintre apartamentele pe care le-am analizat pentru a obține valorile de tranzacționare s-ar încadra în categoria Prima Casă; aici, marjele de negociere sunt mai mici pentru că există o presiune pe prețuri din partea cererii; bugetul mediu pentru un astfel de împrumut se situează undeva sub 37.000 de euro. Asta se vede în cifre.”, susține Dorel Niță, econometrician și coordonatorul Analize Imobiliare, serviciu al imobiliare.ro.

Și e drept, în cazul Prima Casă marja de negociere e ceva mai mică, dar e, totuși, greu de crezut că e atât de mică. Câteva persoane interesate să cumpere apartamente noi sau vechi au susținut că se așteaptă la reduceri de măcar 10%, așa că un procent de reducere de 7,3% nu e tocmai exclus, dar 2% sau 3% pare un pic cam puțin, mai ales că semnatarul acestor rânduri a fos recent martorul unei tranzacții al cărei preț de listă a scăzut după negociere de la 65.000 de euro, la 57.000 euro, deci cu peste 12%

PREȚURILE PE ORAȘE

În Capitală, conform datelor imobiliare.ro, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare (vechi și noi) a scăzut în ultima lună cu 2%, de la 1.076 la 1.054 de euro pe metru pătrat util. În cartierele formate preponderent din blocuri vechi, prețurile efective de vânzare se situează semnificativ sub acest nivel, valabil la nivel de oraș.

Spre exemplu, valoarea medie de tranzacționare pentru un apartament cu două camere este de 940 de euro pe metru pătrat util în Drumul Taberei, 910 euro pe metru pătrat util în Titan, 880 de euro pe metru pătrat în Militari și 860 de euro pe metru pătrat în Berceni. Într-o zonă semicentrală și apreciată de cumpărători precum Vitan, prețul de vânzare ajunge la 1.000 de euro pe metru pătrat util.

În cartierele mai slab cotate, ecartul dintre așteptările inițiale ale proprietarilor și prețul acceptat în final este mai accentuat – în Berceni, spre exemplu, acesta se situează la 7,3%, în Militari ajunge la 6,5%, în Drumul Taberei la 6,4%, în Titan la 6% și în Vitan la 3,9%. În ceea ce privește marja de negociere (diferența între ultimul preț cerut și cel de tranzacționare), aceasta se situează la 2,2% în Berceni, 3,5% în Militari, 2,5% în Drumul Taberei, 3,4% în Titan și 1,6% în Vitan.

În Cluj-Napoca, valoarea medie de listare pentru apartamente noi și vechi s-a majorat cu 3% în ultima lună, de la 923 la 951 de euro pe metru pătrat util. În zonele Mănăștur și Mărăști, locuințele sunt tranzacționate, în medie, cu 930 de euro pe metru pătrat util și, respectiv,  940 de euro pe metru pătrat util. În cel dintâi cartier, primul preț cerut de proprietar este cu 4,6% mai mare decât cel de vânzare, în timp ce marja de negociere ajunge la 2,6%. În Mărăști, un apartament cu două camere este scos inițial pe piață la o valoare cu 4,3% peste cea de tranzacționare, în timp ce marja de negociere acceptată se ridică la 3,4%.

La vest, în Timișoara, prețurile cerute pentru apartamentele scoase la vânzare au crescut cu 1,5% în prima lună de toamnă, de la 821 la 833 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, în zona Calea Aradului, suma medie de tranzacționare pentru un apartament bicameral este de 760 de euro pe metru pătrat util; în această zonă, diferența dintre valoarea la care o proprietate este scoasă prima dată pe piață și cea de vânzare ajunge la 8,6%, iar marja de negociere (de la ultimul preț cerut la cel final) este de 4,3%.

Potrivit indicelui imobiliare.ro, în septembrie vânzătorii din Brașov și-au majorat pretențiile cu 3,1%, de la 815 la 840 de euro pe metru pătrat util. În cartierul Astra, prețul mediu de tranzacționare pentru un apartament cu două camere ajunge la 800 de euro pe metru pătrat util, potrivit datelor furnizate de Analize Imobiliare; în această zonă, diferența dintre așteptările inițiale ale proprietarilor și valoarea de vânzare este destul de redusă, respectiv 3%, în vreme ce marja de negociere ajunge la 2%.

În fine, în Constanța valoarea de listare a apartamentelor disponibile spre vânzare a scăzut cu 0,9% în ultimele treizeci de zile, de la 854 la 846 de euro pe metru pătrat util. În zona Tomis Nord, un apartament cu două camere se tranzacționează undeva peste media prețului cerut la nivel de oraș, respectiv la 890 de euro pe metru pătrat util; în acest cartier, proprietarii își reduc pretențiile cu aproximativ 5,8% de la scoaterea pe piață a unui apartament până la vânzarea acestuia, iar marja de negociere se situează la 2,9%.

Cam acestea sunt datele prezentate de cei de la imobiliare.ro. Evident, ele ar putea să fie aproape de adevăr, dar asta nu înseamnă că cei interesați să cumpere nu ar trebui să negocieze. Nu vorbim despre un kilogram de roșii, ci despre o viitoare locuință, iar un credit nu e vreo jucărie, așa că oricine ar trebui să încerce să obțină un preț cât mai bun, mai ales că multe proprietăți sunt, la șase ani de la spargerea bulei din 2008, încă supraevaluate.

sursa-http://www.businesscover.ro/