Radarele fixe de pe şosele NU mai sunt funcţionale

Pentru a-i depista pe şoferii care depăşesc limitele de viteză, poliţia se foloseşte în prezent doar de aparate radar mobile, după cum reiese din informaţiile furnizate de Inspectoratul General al Poliţiei Române. Deşi în ultimii ani au fost folosite şi radare fixe, poliţia nu mai măsoară viteză de deplasare a autoturismelor cu aparate de acest fel. Ultimele radare fixe, cele de pe DN1, nu mai sunt nici ele funcţionale.

„În prezent, poliţia rutieră nu mai dispune de sisteme fixe funcţionale, cu rol de supraveghere a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor”, a declarat pentru AvocatNet.ro, subcomisarul de poliţie Olga Menaev.

Astfel, depistarea vitezomanilor se face prin intermediul unui număr total de 639 de radare mobile (în medie, 14 aparate/judeţ). Acestea sunt împărţite între inspectoratele judeţene de poliţie, Brigada Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Secţia de Poliţie Autostrăzi.

Referitor la limitele maxime de viteză stabilite prin Codul rutier, acestea sunt următoarele:

in localitati: 50 km/h (poate fi si o limita superioara, insa nu mai mare de 80 km/h, sau una inferioara, dar nu mai mica de 30 km/ora);
in afara localitatilor:
130 km/h pe autostrazi;
100 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene;
90 km/h pe celelalte categorii de drumuri.
Şoferii care depasesc viteza maxima admisa risca, in principal, sa fie sanctionati cu amenzi cuprinse intre 195 si 1950 de lei, dupa cum urmeaza:

depasirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise: 2 sau 3 puncte-amenda, la care se adauga doua puncte de penalizare;
depasirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise: 4 sau 5 puncte-amenda, la care se adauga trei puncte de penalizare;
depasirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise: 6-8 puncte-amenda, la care se adauga patru puncte de penalizare;
depasirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise: 9-20 puncte-amenda, la care se adauga sase puncte de penalizare;
depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise: 9-20 puncte-amenda, plus suspendarea permisului pentru o perioada de 90 de zile.

sursa-http://www.b365.ro/radarele-fixe-de-pe-sosele-nu-mai-sunt-functionale_227688.html