Primăria Sectorului 5 plăteşte 360 de lei pentru toaletarea unui copac

Primăria Sectorului 5 plăteşte peste 2,5 milioane lei pentru toaletarea sau defrişarea arborilor. Practic, pentru fiecare copac toaletat sau defrişat în Sectorul 5 se vor achita peste 360 lei.

Potrivit unui anunţ de atribuire postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), Primăria Sectorului 5 va plăti peste 2,51 milioane lei, cu TVA inclus, pentru servicii de toaletare/defrişare arbori aflaţi pe raza Sectorului 5. Contractul presupune toaletarea sau defrişarea a 6.978 arbori împărţiţi în 5 loturi: lot 1 – 1.396 pomi, lot 2 – 1.451 pomi, lot 3 – 1.373 pomi, lot 4 – 1.361 pomi şi lot 5 – 1.397 pomi. Astfel, pentru fiecare arbor ce urmează a fi toaletat sau defrişat, Primăria Sectorului 5 va plăti, în medie, peste 360 lei.

Pentru aceste servicii de exploatare forestieră s-a organizat licitaţie deschisă, iar câştigătorii au fost desemnaţi în funcţie de preţul ofertei, care a cântărit 60% în decizie, termenul de prestare exprimat în zile la suta de arbori toaletaţi, cu o pondere de 30% din valoarea ofertei, şi termenul de intervenţie în caz de intemperii, exprimat în ore – această componentă a avut o pondere de 10% din punctaj.

Anunţul de participare pentru acest contract a fost lansat în SEAP în luna mai a acestui an.

Plata acestor servicii va fi asigurată de la bugetul local, iar durata contractului este de 120 de zile de la data atribuirii.

Contractul a fost atribuit la 31 august 2015, iar câştigătorii sunt SC Moiexim 79 SRL, firmă cu 5 angajaţi, căreia i s-au atribuit trei loturi în valoare totală de 1,53 milioane lei cu TVA inclus, Geca Impex P.M. SRL, firmă care a primit un lot în valoare de peste 396.000 lei cu TVA inclus, şi Garden Services SRL, firmă care a primit un contract în valoare de totală de peste 585.000 lei, cu TVA inclus.

Conform informaţiilor disponibile la Ministerul de Finanţe, SC Moiexim 79 SRL, firmă cu sediul social în Maramureş, se ocupă cu activităţi de servicii anexe silviculturii şi a avut anul trecut 5 angajaţi, o cifră de afaceri netă de 610.851 lei şi o pierdere de 184.718 lei.

În schimb, celelalte două firme care au câştigat fiecare câte un lot din acest contract au înregistrat profit anul trecut şi au avut afaceri de cel puţin 6 ori mai mari faţă de SC Moiexim 79 SRL, care a primit cele trei loturi din contract.

Garden Services SRL, firmă care se ocupă cu activităţi de întreţinere peisagistică, a avut, în 2014, 30 de angajaţi, o cifră de afaceri netă de aproape 4 milioane de lei şi un profit de 636.078 lei.

Geca Impex P.M. SRL, firmă care se ocupă, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, cu activităţi de întreţinere peisagistică, a avut anul trecut o cifră de afaceri netă de peste 27,3 milioane de lei şi un profit de aproape 4,6 milioane lei. În 2014, firma a avut 156 de angajaţi.

Cum se va face toaletarea şi defrişarea arborilor

Toaletarea sau defrişarea arborilor pe raza Sectorului 5 se va face conform avizelor emise de Primăria Municipiului Bucureşti – Direcţia de Mediu. „Lucrarea constă în reducerea volumului coronamentelor, aplicarea lucrărilor de echilibru în vederea eliminării riscului de frângere şi prăbuşire a ramurilor, eliminarea ramurilor uzate sau, după caz, defrişarea conform avizelor emise de Primăria Municipiului Bucureşti – Direcţia de Mediu în conformitate cu legislaţia în vigoare”, se precizează în caietul de sarcini.

Activitatea de toaletare a arborilor cuprinde următoarele etape:

– Tăieri de corecţie – tăierea ramurilor cu o direcţie greşită de creştere, a celor care au un punct de intersecţie comun, a dreajonilor, reducerea din înălţimea coroanei, atât din înălţime, cât şi ca diametru, îndepărtarea ramurilor uscate

– Tăieri de egalare – tăierea ramurilor de pe trunchi, până la o anumită înălţime

– Tăierea de regenerare – este tăierea de întinerire, se aplică o singură dată în viaţa arborelui, şi constă în tăieri radicale necesare în următoarele cazuri: pentru arborii mai în vârstă, pentru asigurarea stabilităţii coronamentului care are tendinţa să se înalţe sau să se dezvolte haotic.

– Toaletarea se poate executa fie pentru estetizarea sau întreţinerea arborilor.

Contractul prevede şi defrişarea arborilor în declin biologic. Defrişarea propriu-zisă a arborelui se va face prin tăieri succesive la diferite înalţimi, conform caietului de sarcini.

Lucrările de toaletare/defrişare se vor realiza astfel:

– Tăierea ramurilor în vederea formării coroanei;

– Tăierea ramurilor în vederea eliminării crengilor uscate;

– Tăierea arborelui în vederea defrisării prin tăieri succesive;

– Depozitarea materialului lemnos după operaţiunea de mărunţire (tocare) în vederea evacuării;

– Tocarea materialului lemnos rezultat cu utilaje şi personal propriu al prestatorului.

Contractul prevede şi intervenţii de urgenţă în urma pagubelor produse de furtuni. „Executarea intervenţiilor de urgenţă se face prin înlăturarea arborilor doborâţi de furtuni sau intemperii în maxim 5 ore de la comunicarea achizitorului. În caz contrar, executantul va suporta daunele produse. Materialul vegetal va fi preluat de către prestator cel târziu în 24 de ore, respectând prevederile legale privind protecţia mediului. Costurile cu privire la încărcarea materialului vegetal, transportul materialului vegetal în vederea depozitării, revin prestatorului”, se precizează în caietul de sarcini.

Durata de execuţie a lucrării este de minim 30 zile şi maxim 60 zile, de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, conform caietului de sarcini.

Primăria Sectorului 5 a mai atribuit anterior un contract de 460.000 de euro pentru toaletarea a cel mult 4.731 de copaci amplasaţi pe raza Sectorului 5.

Primaria Sectorului 5 plateste 2,5 milioane lei pentru toaletarea si defrisarea arborilor

Primăria Sectorului 5 plăteşte 2,5 milioane lei pentru toaletarea şi defrişarea arborilor
Foto: seconstruct.ro

sursa-http://www.b365.ro/primaria-sectorului-5-plateste-2-5-milioane-lei-pentru-toaletarea-si-defrisarea-arborilor_237775.html