Bucurestii Vechi si Noi

[REVOLTĂTOR] Teatrul Mic, mutilat de Primăria Capitalei

22 octombrie 2015 [Raiden] Bucurestii in istorie

 

[REVOLTĂTOR] Teatrul Mic, mutilat de Primăria CapitaleiTeatrul Mic deține 2 clădiri pe str. Constantin Mille nr. 16, în București. Corpul pe unde se face accesul publicului, aproape de intersecția cu str. Brezoianu, a fost recent mutilat: fațada de epocă, frumos ornamentată, a fost izolată termic în cel mai nesimțit mod. Pe scurt, despre Teatrul Mic:► fondat ca o companie privată de teatru în 1914, sub denumirea „Teatrul Maria Filotti”
► clădire cu friză art nouveau formată din plăci ceramice de calitate. Prezintă un motiv repetitiv inspirat dintr-o specie de nufăr cu floare albastră. Este cel mai atractiv element decorativ al clădirii, element oarecum greu de observat din stradă.
► devine instituție de Stat după al Doilea Război Mondial
► denumirea actuală: din 1964
► după 1990: clădirile încep să se degradeze
► după 2000: corpul de acces al publicului, renovat neglijent și termopanizat inestetic
► prezent: primarul general Sorin Oprescu citează pe pagina lui, la capitolul „refaceri, reabilitări, modernizări şi dotări”, reabilitări şi amenajări la Teatrul Mic.
Această clădire a Teatrului Mic NU se regăsește în lista monumentelor istorice, deși zona este una protejată, Ca atare, fațada veche, frumoasă, coerentă, a fost distrusă, cu tot cu friză și a fost anvelopată termic ca orice bloc, cu materiale jenante și kitschoase. Este revoltător și rușinos că Primăria Capitalei a autorizat fără probleme distrugerea unei fațade emblematice a unuia dintre teatrele bucureștene celebre. Acum, Teatrul Mic e un imobil banal, nu se mai distinge prin nimic.

Când făceam pozele cu mutilarea, niște angajați care se-nvârteau pe acolo au întrebat, mândri: „Nu-i așa că e frumos cum am făcut aici?” De remarcat țeava de gaze care trece pe deasupra intrării. Lux!

Cum să avem pretenții de la privați să nu mai mutileze casele monument-istoiric, când autoritățile fac așa ceva cu clădirea unei instituții? Să nu uităm, Primăria Capitalei susţine financiar, coordonează şi administrează Teatrul Mic, instituţie publică de cultură, subvenţionată de Consiliul General al Capitalei.

foto detalii casă: Valentin Mandache

11953031_896287337112198_7498118394109174748_n

 

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign