Unde se poate plimba un bucureştean: Harta parcurilor şi a zonelor pietonale din Bucureşti

Ne plângem frecvent că Bucureştiul e un oraş al maşinilor şi că pietonii sunt plasaţi pe locul al doilea, în ceea ce priveşte spaţiul pe care îl pot folosi. Totuşi, sentimentul acesta devine şi mai puternic când vezi exact câte spaţii ai, de fapt, la dispoziţie pentru o plimbare. Un urbanist le-a marcat pe hartă, găsind astfel şi explicaţia succesului de care se bucură mall-urile în Capitală.

Urbanistul Andrei Popescu, despre ale cărui reamenajări virtuale v-am mai povestit, arată,e opţiuni ai, de fapt, ca pieton în Bucureşti. Specialistul se concentrează asupra a trei categorii de spaţii publice pietonale: parcuri şi grădini, pieţe publice şi străzi pietonale.

În ceea ce priveşte ce-a de-a treia categorie, urbanistul subliniază că Bucureştiul are doar 3,5 kilometri de străzi cu circulaţie strict pietonală- cele din Centrul Vechi. Menţionează totodată că „o stradă pietonală poate fi realizată de administrație în Berceni, Ferentari sau Titan, nu doar în Centrul istoric.” 

Harta străzilor pietonale din Bucureşti:

Dacă vorbim despre parcuri sau grădini bucureştene (harta de mai jos), situaţia e ceva mai bună, însă nu ideală:

Notă:   Cercurile de culoare verde închis sunt parcuri şi grădini care atrag bucureştenii din tot oraşul, parcurile mari ca Herăstrău, Tineretului, Cişmigiu, Grădina Botanică etc. Cercurile cu verde deschis marchează parcurile de cartier, spaţii folosite de locuitori din zonă.  

La categoria pieţe publice stăm cel mai prost, subliniază Andrei Popescu.

„În mod normal această hartă ar fi trebuit să fie goală. Spun asta pentru că nu există încă nici un singur spațiu public de tip piață, cu amenjări specifice. Nu avem în București o piață publică pietonală. Pentru că trebuia să trec ceva pe hartă, am început să reduc „standardele” și să accept măcar un spațiu „cât de cât” amenajat.”, explică acesta.

Harta pieţelor publice din Bucureşti:

În analiza sa, urbanistul ajunge şi la explicaţia interesului arătat de bucureşteni faţă de mall-uri.

„Această lipsă a spațiilor publice este una dintre explicațiile pentru succesul mall-urilor. Bucureștenii au un motiv în plus să meargă acolo atât timp cât opțiunile sunt limitate”, adaugă acesta.

– See more at: http://www.b365.ro/unde-se-poate-plimba-un-bucurestean-harta-parcurilor-si-a-zonelor-pietonale-din-bucuresti-foto_237831.html#sthash.edOK7C5n.dpuf