O statistica …

Stiu ca o sa doara putin la sentimentul national al fiintei, dar e bine sa o mai spunem o data: unul din 3 romani nu are grup sanitar in casa, la aproape 10 ani de cand suntem in UE si la 25 de ani de cand am optat pentru democratie. Datele sunt dintr-o lucrare publicata de INS in aceste zile ( e trecuta in grafic). Suntem de departe cei mai tari, este?

faragrupsnitar

In 2013 , 34,1% dintre romani nu aveau grup sanitar in casa. In 2014, procentul coborase la 33.3%. Dar, sa nu ne grabim consemnand avansul- fie si modest- al aparentei treceri la civilizatie. In 2014 s-au construit multe locuinte, banuiesc ca cele din orase au fost concepute cu grup sanitar in interior. Prin urmare, putin robabil ca cele care nu aveau inainte, sa fi fost dotate recent. Dar statistica e si aici, inselatoare.

Mai jos, avem defalcat pe Romania anilor 2011-2014

populatie deprivataSursa datelor e aceeasi ca cea din graficul anterior

Dar sa nu ne marginim la toalete….Sa luam ceea ce se cheama “deprivarea în domeniul înzestrării cu autoturisme personale”. In UE, acest indicator e de 8,6% . Adica 9 insi dintr-o suta nu isi permit sa isi ia masina. Ei, in Romania sunt 40 de insi la o suta, in aceeasi situatie.

Ce am mai retinut din lucrarea INS

  • Dacă în anul 2014 nu s-ar fi plătit pensiile şi celelalte transferuri sociale, aproape jumătate din populaţie (48,6%) s-ar fi situat sub pragul sărăciei relative. In cazul persoanelor de 65 de ani şi peste, procentul ar fi fost de 85,9%
  • . Rata riscului de sărăcie sau excluziune socială (AROPE) a fost de 40,2%, în anul 2014, corespunzătoare unui număr de 8,5 milioane persoane. Cu toate că pe ansamblu tendinţa ultimilor ani a fost vizibil descedentă, totuşi nivelurile relative estimate pentru România sunt foarte mari. În general, se poate spune că indicatorul AROPE prezintă o situaţie mult mai nefavorabilă decât cea rezultată din analiza ratei de sărăcie propriu-zisă (40,2% faţă de 25,4% în anul 2014).
  • Şi nivelul de instruire are un impact major asupra indicatorului AROPE. În anul 2014 o pondere de 57,0% din populaţia cu nivel scăzut de instruire s-a situat în risc de sărăcie sau excluziune socială, în comparaţie cu 11,7% dintre persoanele cu nivel superior de instruire. Statutul ocupaţional de şomer este legat de un mare risc de sărăcie sau excluziune socială. În anul 2014, în jur de 3 din 4 şomeri (74,7% din total persoane de 18 ani şi peste) s-au situat în risc de sărăcie sau excluziune socială.