Viața în România, între sărăcie și bucuria de a trăi

Viața în România nu e tocmai ce ne-am dori, dar nu e nici atât de grea precum ne văităm noi. În unele domenii ne descurcăm rezonabil, în altele eșuăm lamentabil, dar așa se întâmplă cân nu există un proiect de țară. Iar România nu mai are așa ceva de la intrarea în Uniunea Europeană. Administrația centrală, prima vinovată, aleargă capie între scandaluri de corupție și nu reușește să se concentreze deloc pentru dezvoltarea țării, care se mișcă în salturi incoerente.

Cifrele provin din studiile publicate de Eurostat.

Cum se prezintă viața în România, în 10 domenii cheie, în raport cu UE

Munca – aparent muncim mult, dar productivitatea încă nu a crescut suficient. Motivele sunt diverse, de la business-uri gândite eronat, la tehnologia depășită și numărul redus de produse cu plusvaloare ridicată.

Ore de muncă

Ore de muncă

Rata de angajare din populația activă e și ea mediocră. Unul dintre motive e numărul mare de locuitori din zona rurală, care se ocupă cu agricultura, altul fiind numărul mare de oameni plecați în străinătate și statisticile amețite.

Ocuparea forței de muncă

Ocuparea forței de muncă

Educația și veniturile sunt domenii problemă. Avem cele mai mici salarii din UE, cu excepția Bulgariei, iar absolvenții de educație superioară sunt foarte puțini, ceea ce scade și calitatea forței de muncă, dar și veniturile.

Doar 16% din populație are studii superioare, iar numărul destudenți scade.

Doar 16% din populație are studii superioare, iar numărul de studenți scade.

Firește și veniturile sunt extrem de mici.

Cel mai mic venit median din UE

Cel mai mic venit median din UE

Securitatea și relațiile interumane. Aparent Eurostat nu vede România ca o țară sigură, pe baza reclamațiilor făcute de cetățenii care asistă la diverse acte de violență, vandalism, furturi. În România sunt destul de multe, ceea ce mai degrabă înseamnă că nu ne-am pierdut complet empatia, ceea ce e vizibil și în graficul privind relațiile interumane.

Securitatea și raportarea încălcării legii

Securitatea și raportarea încălcării legii

E remarcabil că nu ne-am alienat complet și încă avem prieteni pe care ne putem baza.

Relații interumane

Relații interumane

Poluarea. Nu e nicio noutate faptul că România e una dintre cele mai poluate țări din UE. Dezinteresul autorităților (care cheltuiesc banii prostește sau îi fură), dar și dezinteresul public față de mediu sunt înfricoșătoare.

Poluarea

Poluarea

Locuirea. România are un fond locativ redus și îmbătrânit, care nu oferă confort și are cele mai aglomerate locuințe din UE. Evident, nu există niciun program național de construcție de locuințe, așa cum sunt în alte țări UE, 90% din ce se construiește nou e privat, și, multe dintre locuințele noi sunt și ele lipsite de confort.

Cele mai aglomerate locuințe din UE

Cele mai aglomerate locuințe din UE

Satisfacția și durata vieții. Cele două se cam bat cap în cap, pentru că deși ne declarăm printre europenii cei mai satisfăcuți de viață, trăim cel mai puțin. Sau poate tocmai de-aia?

Satisfacția vieții

Satisfacția vieții

Durata vieții e mai mică decât în țările dezvoltate. Aparent, însă, știm să ne bucurăm mai bine de anii pe care îi avem la dispoziție.

Durata vieții

Durata vieții

Cam așa apare viața în România din statistici. Nu tocmai cea mai bună din UE, dar se pare că suntem mai satisfăcuți de existența noastră decât europenii mai bogați decât noi. Poate pentru că ne dorim mai puțin?

sursa-http://www.businesscover.ro/