Bucurestii Vechi si Noi

O zonă transformată astăzi, dar nu de planurile de sistematizare ale lui Ceauşescu…

21 martie 2016 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi
foto: Hans Oerlemans (1973)
sursa-Cartierul Evreiesc

 

Blocul de pe str. Sf. Vineri, la nr. 12, a fost rar surprins în fotografii. Imobilul, cu un aer parizian, a fost grav avariat la cutremurul din 1977, s-a prăbuşit şi a trebuit integral demolat. Frontul său definea gabaritul şi traseul străzii în dreptul Templului Coral. Pe aici circulau tramvaiele 1 şi 17.
În extremitatea stângă se vedea calcanul de la nr. 5, din Calea Călăraşi, iar lângă acesta, un spaţiu verde pe lotul de la nr. 7, liber de construcţii.
Prin spatele imobilului de 4 etaje şi mansardă, strada Baia de Fier făcea o buclă; cele două clădiri din dreptul cabinei tramvaiului 1, una neoclasică şi alta modernist-interbelică, sunt în picioare şi astăzi, având în faţa lor parcarea auto, în locul blocului dispărut.
De asemenea, în plan îndepărtat se distinge şi turla bisericii Sf. Gheorghe Vechi.
Mutând privirea în dreapta fotografiei, la capătul străzii se observa calcanul unei clădiri de secol XIX, învecinată cu Piaţa Decebal. Şi aceasta a fost distrusă de cutremurul din 1977…

Totuşi, clădiri dispărute în urma demolărilor comuniste se regăsesc foarte puţin în extremitatea dreaptă a fotografiei. Acela era colţul casei de la nr. 17, din str. Sf. Vineri. Aceasta a dispărut, alături de nr. 13 şi 15, ca urmare a construirii unui tronson de bloc derivat din frontul de pe Bd. C. Coposu, astăzi…

 

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign