Calea Dudeşti (1979)

foto: Dan Vartanian (1979)
sursa-Cartierul Evreiesc

Imobilele 67, 69, respectiv 71, din Calea Dudeşti, fotografiate de pe trotuarul lat al bifurcaţiei străzilor Cernişoara şi A. Panu.
Gardul din stânga aparţinea de nr. 67, care avea la stradă ateliere de reparat încălţăminte şi de remaiat ciorapi. Locuinţa era una specifică sfârşitului de secol XIX.
Sunt câteva detalii interesante la această locuinţă cu atelier la stradă: coşul de tablă care ieşea în curte era conectat la o sobă sau un boiler, pe acelaşi perete se vedea şi o stucatură veche, acoperită cu multe straturi de var; brâul cu decoraţiuni de sub cornişă trebuia să fie atent lucrat în lemn.
La nr. 69, un imobil asemenea multor hanuri din zona veche a capitalei: un nivel, cu balcon la stradă, faţada simetrică avea un gang pe mijloc, prin care se făcea accesul în curtea din spate, alungită, flancată pe ambele părţi de aripi cu spaţii înşiruite. Accesul se făcea fie din exterior, printr-o cursivă de lemn, fie dintr-o cameră în alta, ca în cazul locuinţelor vagon. La parter, în partea dreaptă, era un atelier de croitorie.