Paradisurile fiscale. O explicatie cu betivi

Ionescu avea un bar de cartier unde vindea bautura ieftina. Mai ieftina decat concurenta din cartierele considerate respectabile. Sa bei la crashma lui Ionescu era mai ieftin decat in oricare din carciumile aflate in restul orasului, asa ca multa lume venea la Ionescu sa-si bage banii in bere si shpritzuri. Popescu si Georgescu erau clienti obisnuiti. Dupa ce le-au povestit lui Vantulescu si Petrescu cat de ieftine sunt bauturile, au venit si ei. Barurile din zona falimentau pe capete intrucat nu mai aveau vanzari.  Ionescu insa inflorea vazand cu ochii. Nevestele spritzangiilor nu observau cum le dispar zilnic cate 20 de lei din geanta. 20 de lei nu se simt, la urma urmei..

Vanzarile erau multumitoare, dar Ionescu a decis scada si mai mult pretul bauturii. Toti alcoolicii din cartier au inceput sa frecventeze barul lui Ionescu, unde stiau ca pot bea aproape fara sa aiba un ban in buzunar. Numarul clientilor s-a inzecit peste noapte.

Vazand asta, cei care mai aveau baruri in zona, au inteles ca singura sansa era sa scada si ei preturile. Banca din coltul strazii, vazand cata clientela are Ionescu, a trimis un om sa-i faca o oferta de creditare. La atatia clienti, este evident ca proprietarul businessului are incasari pe masura, asa ca o relatie cu el poate aduce profit actionarilor, care o sa ma tina inca 10 ani pe post, la cat profit o sa le aduc, gandea bancherul.

Fericit ca e curtat de banci, Ionescu a luat creditul, garantand cu banii betivilor din cartier, platibili in ziua in care clientii lui luau salariile.

Numai ca intre timp a aparut o mica problema. La iesire, cate un client de-al lui Ionescu, devenea violent si din nimic, ii tragea un pumn in fata cate unui prieten de pahar. Acesta din urma dadea in judecata barul care i-a vandut bautura ieftina agresorului si obtinea daune  consistente.

In final, Ionescu isi vinde in pierdere afacerea bancilor doar ca sa scape de plata daunelor. Bancile santajeaza la randul lor Statele ca sa nu mai permita deschiderea de carciumi ieftine, iar Statele santajeaza cetatenii ca sa plateasca taxe mai mari . Neavand pe cine santaja, cetatenii platesc idea desteapta a lui Ionescu de a oferi lumii bautura ieftina. Si, ramanand fara bani in buzunar, se intereseaza unde pot servi o bere ieftina…