Bucurestii Vechi si Noi

De ce comunica prost bancile?

14 mai 2016 Dan Popa Business & more

Sunt cateva care raspund rapid si la obiect, dar acestea sunt foarte putine. Cum sunt foarte des intrebat (ca jurnalist preocupat de sectorul bancar) de ce bancherii nu raspund emailurilor sau raspund tardiv, am sa incerc sa ofer cateva explicatii prin prisma propriei experiente.

Am intalnit banci care au un departament de comunicare slab. Foarte slab. Intrebi o chestie, ti se raspunde, dupa care esti sunat de PR (trecut in BCC-ul emailului) sa modifici raspunsul deja publicat. Ceea ce nu se face never ever. Pretextul lor e ca directorasul care ti-a raspuns e tanar, ce naibii nu pricepi, l-o fi luat gura pe dinainte samd. Sunt banci care pe langa departamentele interne de PR lucreaza cu agentii externe. O anomalie oarecum, dar asta-i viata, plina de anomalii. Cei de la departamentele externe nu pricep cum functioneaza o banca in timp ce “internii” nu pricep cum de agentiile externalizate nu inteleg sectorul bancar. Se cearta intre ei, iar tie ca jurnalist nu-ti ramane nimic on the record.

Am trimis zilele trecute un email catre 18 banci. Evident, legat de darea in plata. Mi-a raspuns o singura banca, intrebandu-ma pe cand as dori raspunsurile. I-am dat un termen rezonabil pe care l-au depasit, dar m-au sunat periodic sa-mi spuna ca raspunsul va sosi la timp, sa nu-mi fac griji. De multe ori se suna intre ei si se intreaba “ce sa comunice”, dupa care …pauza.

” Dam raspunsurile pana la ora 10. Nu, le dam pana la ora 15, asteapta-ne si pe noi… Ne mai trebuie o semnatura si omul e plecat…”

“Ai idee ce a zis BCR-ul? Ca noi avem pregatit raspunsul, dar nu vrem sa ne facem de ras si sa spunem ceva contra mesajului general…”

“Ne pare rau, dar pe acest subiect banca nu doreste sa faca vreun comentariu”, mi se transmite pe email. Zi sa mori tu! Cand ai rezultate financiare beton te rogi in genunchi sa le public, si acum…?

Nu e deloc ok ca nu au raspunderea propriilor fapte. Nu e deloc ok ca educatia financiara e achitata de banci, nu si de programe guvernamentale sau de protectie a consumatorilor. Nu e deloc ok ca nu avem instante specializate pe spetze bancare.

Stiu un singur caz fericit in care un economist sef dintr-o banca, dat afara absolut abuziv, a castigat procesul cu banca, dar nu in tara, ci intr-o alta jurisdictie.

Stiu bancheri absolut remarcabili care au plecat ca sa faca loc unor nou-angajati cu performante discutabile.

Stiu sefi de banca carora li s-a spus sa plece intrucat unor angajati de prin alte continente  trebuia sa li se faca loc in Romania.

Isarescu vorbeste repetitiv despre nevoia de reforme structurale.Poate ca n-ar fi rau sa se inceapa cu sectorul bancar…

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign