Bucurestii Vechi si Noi

SUBTERAN SOUND

08 iunie 2016 Andrei Slavuteanul Arte si artisti, Evenimente

După mai mult de 20 de ani de activitate artistică pe scenele naționale și internaționale, Corul SOUND al Casei de Cultură a Studentilor din București inițiază un proiect curajos și dinamic, de data aceasta nu pe scenele de suprafață, ci pe cele de „sub pământ” ale României. De-a lungul acestui an, SOUND va coborî în măruntaiele pământului pentru a experimenta acustica spațiului interior, neconvențional, al Terrei.

Noua abordare corală vrea să aducă în atenția publicului un act artistic ce pune împreună patrimoniul coral național consacrat, creația muzicală contemporană și improvizația, în interpretarea unei formații corale ajunsă astăzi la o maturitate ce răspunde exigențelor lumii corale internaționale. Prin

noutate și originalitate, miezul proiectului a reușit să suscite întreg entuziasmul membrilor coriști și al echipei de proiect – regizor, scenograf, soliști – lucru pe care toți cei implicați doresc să-l împărtășească, în scurt timp, iubitorilor muzicii românești autentice.

Conceptul programului și repertoriul ales pentru construirea întregului spectacol amintește de traseul initiațic al principalelor momente ale Vieții, elemente care au inspirat creațiile folclorice din cele mai vechi timpuri.

Nașterea, moartea, nunta, dragostea, sărbătorile religioase sau laice, sunt întruchipate muzical și corporal de către coriști într-o formă care să redea fidel – în maniera artistică specifică interpretării corale – emoția și spiritul fiecărui mare moment al Vieții. Trăiri puternice ca bucuria, tristețea, melancolia, dorul doinit și dragostea, rugăciunea în momentele de cumpănă, bocetul – când ai pierdut pe cineva drag, recunoștința pentru binecuvântările vieții sau chiar și pentru o ploaie salvatoare pe timp de secetă, toate sunt oglindite cu prelucrări complexe de divertisment, dans și satiră ale folclorului autentic, dar și cu lucrări religioase românești.

Dirijor: Voicu Popescu
Invitat: Adrian Naidin – violoncelist
Concepție artistică: Dana Vlaicu și Mioara Radu
Costume realizate de La Blouse Roumaine

Programul concertelor Subteran SOUND – Festival Itinerant de Muzică Românească:

11 iunie (ora 13:00) – Crama Pietroasele
18 iunie (ora 17:00) – Biserica Unitariana din Cluj
19 iunie (ora 13:00) – Salina Turda
17 septembrie (ora 17:00) – Pestera Valea Cetatii

Iar pentru că prietenii Corului SOUND s-au bucurat la vestea că se mișcă itinerant, prin țară, formația va mai prezenta un concert  din nou, acasă, la București, în luna septembrie.

PARTENERI: Casa de Cultură a Studenților București, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa – Buzău, Salina Turda, Peștera Valea Cetății Râșnov, La Blouse Roumaine.

„SOUND SUBTERAN – Festival itinerant de muzică românească” este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Despre SOUND

Corul SOUND este o formaţie corală mixtă care îşi propune readucerea artei corale în atenţia publicului, cultivând vocea ca instrument generator de emoţie profundă şi directă. SOUND a luat fiinţă în anul 1994, ca formaţie a Casei de Cultura a Studenţilor din Bucureşti. Dirijorul și mentorul corului SOUND este maestrul Voicu Popescu.
Repertoriul abordat este creat pentru a atrage un public cât mai larg şi se structurează pe lucrări din patrimoniul românesc şi universal, parcurgând marile epoci creatoare, de la muzică medievală la creaţii contemporane dar şi lucrări din zona divertismentului muzical. Colaborează cu organizații din diferite domenii (muzee, universități, organizații ale arhitecților, ale artiștilor plastici, cluburi, firme etc.), și cu muzicieni care abordează o gamă largă de stiluri (de la Adrian Naidin, la Subcarpați). În palmaresul său, SOUND-ul a adunat numeroase deplasări în străinătate, însemnând participări la festivaluri, concursuri şi turnee artistice sau umanitare. Concursurile internaţionale i-au adus trei medalii de aur, două de argint, premii întâi şi premii ale publicului, premiul pentru cel mai bun dirijor al festivalului şi Marele Premiu al Festivalului de la Ohrid, în 2010. În 2009, formaţia a cântat la slujbele de la Catedrala Sf. Petru şi Pantheon cu prilejul unui turneu la Roma-Vatican şi Veneţia.

Activitatea artistică a Corului SOUND

Festivaluri internaţionale:
Festivalul „Zilele Mokranjac”, Negotin, Serbia (2015)
Venezia Music Festival, Italia (2015)
Școala de vară – Atelier de lucru, Centrul Cultural din Leskovac, Serbia (2014)
Schimb cultural Corul Sound – Corul Cantica Nova, Sicilia, Italia (2011)
Schimb cultural Corul Sound– Männerstimmen Basel, Elveţia, Elveția (2011)
Festivalul Internaţional de Muzică Corală Cracovia Cantans, Polonia (2011)
„Festivalul de Muzica Corală de la Ohrid”, Macedonia (26 – 30 august 2010);
„Festivalul International de Muzică Corală Sacra-Roma & Vatican”, Italia (2009);
„Olimpiada Corală Mondială”, Graz, Austria (2008)
„Festivalul International COREARTE” , Barcelona, Spania (2007);
„Festivalul International „Vocile Ortodoxiei”, Pomorie, Bulgaria (2007);
„Festival Coral Balcanic”, Banja Luka, Bosnia & Hertzegovina (2006);
„Concursului Internaţional de Muzică Sacră”, Preveza, Grecia (2005)
„Festivalul Coral International” , Sligo, Irlanda (2004);
„Gaude Mater” , Czestochowa, Polonia (2003);
„Festivalul International de Muzică Universitară/FIMU”, Bari, Italia (1999);
„Săptămâna Culturii Româneşti în Thanet, Kent”, Marea Britanie (1997)

Participări la concursuri internaţionale:
Premiul I la Categoria „Folclor şi Gospel” şi premiul II la Categoria „Cor Mixt” la Festivalul Internaţional de Muzică Corală Cracovia Cantans, Polonia (2011)
Marele Premiu al Festivalului de Muzică Corală de la Ohrid, Macedonia (2010)
Medalia de aur la secţiunea folclor „A cappella” şi Medalia de argint la categoria „Coruri mixte de cameră” la Olimpiada Corală Mondială de la Graz, Austria (2008);
Medalia de aur la a XI-a ediţie a Concursului Internaţional de Muzică Sacră de la Preveza, Grecia (2005)
Medalia de aur la secţiunea folclor „A cappella” şi Medalia de argint la categoria „Coruri mixte de cameră” la prima Olimpiadă Corală Mondială de la Linz, Austria (2000);
Premiul I şi Premiul Publicului la Concursul Coral Internaţional de la Bad Ischl, Austria (1999);
laureat la a III-a ediţie a Concursului European de Muzică Religioasă de la Noyon, Franţa (1998)

Festivaluri naţionale:
Craciunescu – festival de voiosie cu teatru, jazz si colinde, Bucuresti, 13 – 18 decembrie, 2013;
Trienala de Arhitectură East Centric cu tema Trans(a)parenţe, Bucuresti, 19 si 27 octombrie, 2013;
„Asamblaje II – Praguri” , Dealul Frumos, 16 – 18 iulie 2010
„Festivalul Naţional de Muzică de Cameră ‘Florin Comişel’ Plopeni 2010”
„Proiectul Assemblage”, Dealul Frumos, 2008
„Festivalul corurilor de copii si tineret”, Buşteni, 2002 si 2006;
„Festivalul de Muzică Sacră”, Bucureşti 2005,
„Ziua Internaţională a Cântului Coral”, a X-a ediţie, Bucureşti, 2000;
„Luna Bucureştilor”, 1999;
„Festivalul prieteniei „Japonia-Romania”, Bucureşti, 1998;
„Festivalul folcloric „De Sânziene”, Bucureşti, 1997;
„Tudor Ciortea”, Braşov, ediţiile 1996,1997,1998;

Alte proiecte:
– înregistrări speciale pentru Societatea Română de Radiodifuziune;
– turneu artistic-umanitar în Belgia (1999), organizat cu parteneriatul asociaţiei „Help ons Helpen” în beneficiul unor persoane defavorizate din Bucureşti;
– emisiuni „live” la posturi naţionale şi private de radio şi televiziune;
– recitaluri şi concerte în centre culturale şi în centre studenţeşti din Bucureşti, Braşov, Costineşti, Buzău, Ploieşti, Sinaia, Buşteni, Mangalia, Arad şi Timişoara;
– serial de Concerte Extraordinare de Muzică Americană organizate la Ateneul Român, Studioul de Concerte al Radiodifuziunii Române, Palatul Cotroceni, Palatul Şuţu, Aula Facultăţii de Drept, Palatul Culturii din Arad, Filarmonica de Stat din Timişoara, Cazinoul şi Casa memorială „George Enescu” din Sinaia, Sala Dalles şi Casa de Cultura a Studenţilor din Bucureşti, în colaborare cu dirijorul şi pianistul american de origine română, Valentin Radu.

www.ccs.ro

afis sound subteran

 

Tag-uri: , ,
[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign