Doar 13 orașe din lume au cel mai bun echilibru între viața profesională și cea privată

Doar treisprezece orașe din întreaga lume au cel mai bun echilibru între orele de muncă și timpul liber, conform unui clasament realizat de compania britanică Expert Market cu ajutorul datelor furnizate de grupul bancar elvețian UBS.

Imagine din Madrid

În realizarea topului, publicat la 23 mai, au fost luate în considerare informații privind numărul de ore lucrate pe săptămână și pe an, precum și zilele de vacanță pe care și le iau angajații din cele mai mari și mai importante orașe la nivel mondial.

Toate cele 13 orașe se află în Europa și provin din 12 țări. Franța este singura națiune care are două astfel de orașe în acest clasament, în care nu figurează, în schimb, niciun oraș din Marea Britanie.

Angajații din fiecare oraș de pe listă lucrează mai puțin de 33,5 ore pe săptămână, cei din orașul care conduce topul lucrând doar 30,8 ore pe săptămână.

Clasamentul, reluat online și de Business Insider și World Economic Forum, este următorul:

13. Madrid, Spania — 33,28 de ore lucrate pe săptămână. Muncitorii spanioli au reputația de a-și lua o pauză pentru siestă după-amiaza, pentru a evita dogoarea soarelui, iar această siestă reduce numărul orelor de lucru substanțial.

12. Amsterdam, Olanda — 33,20 ore. Celebru pentru a fi unul dintre orașele cele mai lipsite de griji din Europa, se pare că reputația Amsterdamului este justificată. Locuitorii lui muncesc în medie 1.726 de ore pe an, cu 165 mai puțin decât media globală.

Imagine din Munchen

11. Munchen, Germania — 33,1 ore. Angajații din orașul bavarez, faimos pentru fotbalul său de top și festivitățile de Oktoberfest, își iau în medie 29 de zile de vacanță în fiecare an, reducând numărul orelor lucrate la cel mai scăzut nivel comparativ cu oricare alt oraș din Germania.

10. Bruxelles, Belgia — 33,02 ore. Locuitorii Bruxelles-ului își iau cele mai puține zile de concediu față de orice oraș de pe această listă — doar 18 pe an. Acest lucru nu-i împiedică însă să aibă unul dintre cele mai bune raporturi muncă/timp liber din întreaga lume, lucrând doar 1.717 ore pe an.

9. Vilnius, Lituania — 33 de ore. Lucrând doar 33 de ore pe săptămână, mai puțin de șapte pe zi într-o săptămână de cinci zile, locuitorii din capitala Lituaniei pot ajunge la un echilibru destul de bun între timpul de lucru și cel de petrecere a timpului liber.

8. Luxemburg, Luxemburg — 32,75 ore. Luxemburg este una dintre cele mai mici țări din Europa și, ca urmare, muncitorii par a fi destul de relaxați cu privire la cât de mult muncesc, petrecând la serviciu doar 1.703 ore pe an și luându-și 31 zile de concediu.

7. Copenhaga, Danemarca — 32,64 ore. Copenhaga a fost votat recent drept orașul cu a 9-a cea mai bună calitate de viață de pe glob. O parte din acest succes depinde, probabil, de atitudinea relaxată a locuitorilor săi față de muncă. Un angajat de nivel mediu din Copenhaga lucrează cu 11,4% mai puține ore decât media globală.

Imagine din Milano

6. Milano, Italia — 32,52 ore. În pofida faptului că este centrul financiar al țării, în acest oraș muncitorii sunt cei mai relaxați din toată Italia atunci când vine vorba de a lucra, petrecând cu aproape 12% mai puține ore la birou comparativ cu media la nivel mondial.

5. Viena, Austria — 32,27 ore. Lucrătorii din capitala Austriei lucrează în medie doar 1.678 ore în fiecare an și își iau 27 de zile de concediu pe an.

Imagine din Viena

4. Helsinki, Finlanda — 31,91 ore. Muncind mai puțin de 32 de ore pe săptămână, sau puțin sub șase ore și jumătate pe zi într-o săptămână de lucru de cinci zile, angajații din capitala Finlandei petrec la serviciu cu peste 14 % mai puțin timp decât media la nivel mondial.

3. Moscova, Rusia — 31,66 ore. Nu numai că moscoviții lucrează doar 1.646 oră pe an, dar își iau și aproape 31 de zile de vacanță anual.

2. Lyon, Franța — 31,36 ore. În ciuda faptului că este orașul cu cel de-al doilea cel mai bun echilibru între viața profesională și cea privată din lume, Lyon nu este chiar în partea de sus a listei din Franța. Cu toate acestea, muncitorii alocă doar 1.630 ore de muncă pe an și beneficiază de 28,5 zile de vacanță.

1. Paris, Franța — 30.84 ore. Parizienii sunt cei mai comozi oameni din orice mare oraș, lucrând doar sub 31 de ore pe săptămână, sau 1.603,8 ore în fiecare an. Aceasta înseamnă cu 18% mai puțin decât media globală.

sursa-http://www.agerpres.ro/