Vara, în parcuri, au răsărit…cârciumile!

Deși construcțiile pe spații verzi sunt interzise prin Legea spațiilor verzi, OUG 114/2007, ca și diminuarea acestor suprafețe, în marile parcuri ale Bucureștiului, au „înflorit” cârciumile! Nu este vorba despre niște simple terase sezoniere, cu câteva mese și niște umbrele, ci despre construcții, în adevăratul sens al cuvântului, unele din lemn, altele zidite, iar unele dintre aceste construcții, edificate, în parcuri, pe spații verzi au chiar și un etaj.

Nu se servește doar un suc sau o bere, ci este vorba despre adevărate restaurante, care le oferă clienților de la pizza și mititei, până la preparate sofisticate ale bucătăriei italiene.
Am găsit foarte multe asemenea „cârciumi” înflorite și înfloritoare, în Parcul Tineretului, spre exemplu. Una dintre ele se întinde pe malul lacului, pe o lungime de circa 150 de metri și are chiar și un salon pentru „nunți, botezuri și evenimente speciale”.

Toate acestea sunt posibile deoarece OUG 114/2007 prevede pentru spațiile verzi din zonele de agrement un coeficient de ocupare a terenului de maximum 15-20%. Administratorii de spații verzi, primăriile de sector și Primăria Capitalei, se prevalează de această portiță a legii și autorizează tot felul de terase și restaurante, pe spațiile verzi, pretinzând că respectă procentul impus de lege, explică Dan Trifu, de la Asociația „Ecocivica”.

Trifu atrage atenția, însă, că în calculul coeficientului de ocupare a terenului trebuie inclus chiar și mobilierul stradal și că, dacă acest calcul s-ar face în mod corect, ar rezulta o ocupare a spațiilor verzi peste limitele admise de lege.
Șeful de la „Ecocivica” spune că, începând de acum, consilierii municipali trimiși în Consiliul General de către formațiunile civice vor pune ordine în ceea ce privește spațiile verzi, mergând până la soluția exproprierii acestora, acolo unde va fi necesar.