Vila Nae Ionescu

Locuința din București a mareșalului Ion Antonescu, conducător al României între 1940-1944, încă există, dar nu prea știe nimeni de ea, așa că-ți zicem noi. O găsești în Băneasa, pe b-dul Ion Ionescu de la Brad.

Vila, cu un domeniu generos, datează din anii ’30 și a fost construită pe cheltuiala industriașului Nicolae Malaxa (apropiat al regelui Carol al II-lea și conectat la conducta de bani publici) pentru amicul său, filozoful Nae Ionescu. Ionescu moare în 1940, iar casa devine reședința generalului Ion Antonescu, care preia puterea în același an. Devine mareșal la intrarea României în al Doilea Război Mondial (1941). Pe timp de război, se țin aici câteva ședințe ale Consiliului de Miniștri (Guvernul).

Imobilul adăpostește sediul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare al Pomiculturii Băneasa în perioada regimului comunist și după 1989, chiar și în prezent. Din păcate, lipsa fondurilor pentru renovare/restaurare a adus construcția într-un stadiu de degradare. Bazinul de apă din fața vilei e înconjurat de vegetație lăsată de izbeliște, pe unde zburdă căpușele.

Vila Nae Ionescu și domeniul ar trebui puse în valoare și deschise publicului.