Comuniștii au modificat traseul străzii Ion Câmpineanu.

Comuniștii au modificat traseul străzii Ion Câmpineanu.

► În anii ’50, în timpul construcției Sălii Palatului și a blocurilor înconjurătoare, segmentul din str. Câmpineanu care ducea tot în Știrbei-Vodă, dar mai sus (marcat cu linie punctată), a fost închis de un bloc și redenumit str. Poiana Narciselor.

► Tot pentru construcția blocurilor au fost demolate câteva biserici ortodoxe și una calvină.

► Între 1948 și anii ’90, strada Câmpineanu s-a numit str. 13 Decembrie.

Pe 13 decembrie 1918 a avut loc o manifestație socialistă a muncitorilor din București. Cele aproape 600 de muncitori tipografi din capitală au încetat lucrul și s-au îndreptat spre Ministerul Industriei și Comerțului. S-a scandat „Jos armata! Jos Regele! Trăiască Republica!”. Când muncitorii au ajuns în Piața Teatrului (amplasament actual al hotelului Novotel), au fost întâmpinate de forțele de ordine: Regimentul 9 Vânători de munte, Poliție și Jandarmerie. Forțele de ordine se grupaseră pe strada Ion Câmpineanu. Comandantul forțelor de ordine, generalul Mărgineanu, a telefonat primului ministru Ion I. C. Brătianu cerându-i autorizația de a interveni împotriva demonstranților.

Forțele de ordine au intervenit cu focuri de armă, în Piața Teatrului rămânând 16 morți și zeci de răniți. După preluarea puterii, propaganda comunistă a susținut că au fost 102 morți și sute de răniți. Au fost arestate sute de muncitori, membri ai mișcării sindicale și ai Partidului Socialist.

Pentru Sala Palatului și blocurile de acolo a fost sacrificată o bucată din Bucureștii tradiționali, din spatele fostului Palat Regal. Strada Câmpineanu și-a reluat numele original după 1989.