Bucurestii Vechi si Noi

Aprilie, dimineaţa va fi difuzat la TVR în grila de primăvară

20 ianuarie 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Evenimente, Semnalari Culturale

Spectacolul Teatrului Nottara  Aprilie, dimineaţa va fi difuzat de TVR în grila din primăvară. Filmările în format HD au durat două zile şi în prezent Aprilie, dimineaţa se află în perioadă de post-producţie şi procesare de sunet. Filmarea acestui spectacol este rezultatul parteneriatului dintre Teatrul Nottara şi TVR. 

Cu acest prilej, actorii Mihai Marinescu, Lucian Ghimişi, Dan Clucinschi, Ada Navrot, Raluca Tiţa ne prezintă o adaptare modernă a piesei Aprilie, dimineaţa, despre o încercare a umanităţii de a căpăta personalitate, respectiv de a face pasul dificil de la stadiul de masă uniformizată (mulţime) la valoarea individuală. Deşi este o comedie, spectacolul are puternice accente satirice şi transmite un mesaj pătrunzător: “Oamenii nu sunt doar o statistică”.

Statistica, o mare seacă fără oameni!

Cine ar fi crezut că o cifră fictivă la Serviciul de statistică va declanşa un fenomen cel puţin bizar? Un suflet, încă nenăscut, dar raportat la recensământ, se instalează într-un oarecare William Georgescu. Vrea să afle dacă viaţa merită trăită, iar această responsabilite pică pe umerii şefului George Berzea şi a statisticianului Tică Stroescu. Ei răspund în faţa instituţiei, a colectivului şi a întregii ţări de buna şedere în prezent a Viitorului. Trebuie să îl convingă pe Nenăscut că vremurile sunt prospere, viaţa e frumoasă şi tot omul e fericit, deci că merită să se nască pe plaiurile României.

Singura problemă este sus numitul Georgescu – un individ necorespunzător standardelor. În ajutor este chemată abila doamnă Aspasia. Experienţa (este de trei ori văduvă) o recomandă pentru rezolvarea situaţiei. Va reuşi oare să îl facă pe acesta un „element de răspundere” al societăţii?

Individul primează în faţa masei!

După o odisee a cenzurii, pe care a parcurs-o cu temeritate, textul se reîntoarce sub titlul original, Aprilie, dimineaţa, în teatrul în care a cunoscut succesul înainte de Decembrie 1989. Diana Lupescu, împreună cu dramaturgul Mihai Ispirescu, şi-a propus să actualizeze piesa, în cadrul programului Piese vechi, în haine noi.

„Într-o echipă de excepţie vom încerca să vă spunem toate aceste lucruri cu umor, cu durere, cu subiectivism, cu îngrijorare, ca un semnal de alarmă: OMUL, de care facem caz cu toţii, OM nu eşantion, nu un număr în statistici, mai există?”, mărturiseşte regizoarea Diana Lupescu.

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign