Bucurestii Vechi si Noi

Iarna, în Piaţa Sf. Vineri, o frântură din viaţa cotidiană a Bucureştiului dispărut.

21 februarie 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie

Iarna, în Piaţa Sf. Vineri, o frântură din viaţa cotidiană a Bucureştiului dispărut.
Tramvaiele întorceau între scuarurile din spatele Judecătoriei Sector 4 (Sector 3 după Decretul din 1 august 1979), acolo unde se aflau câteva tonete (ziare şi ITB) şi o toaletă publică (una dintre intrările cu pergolă se poate vedea în colţul din dreapta jos al fotografiei). Clădirea în formă de E în plan, din Calea Văcăreşti nr. 8-12, avea parterul comercial la fiecare dintre cele trei „braţe”: atelier de tinichigerie, lăcătuşerie (nr. 12), magazinul Modern (nr. 10) şi Cooperativa Sporul, centrul de comandă nr. 14 (la nr. 8), nu lipseau barăcile improvizate alipite construcţiei, la intrarea în curţile în formă de U: birou de copiat acte, ceasornicărie etc.
În schimb, în această fotografie, sunt surprinse, mai bine ca până acum, nr. 2-6. Imobilul cu două etaje, balcoane cu parapet plin de la nr. 6, era ridicată, la fel ca vecinul, în sec. al XIX-lea, dar fusese supraetajată în sec. al XX-lea, transformându-se dintr-o locuinţă evreiască simplă de mahala, într-un bloculeţ specific vechiului centru negustoresc al oraşului. La nr. 4, asemenea, în locul unei locuinţe parter, a apărut, în perioada antebelică, un imobil (de raport) de 2 etaje. Povestea cea mai interesantă aparţine, însă, clădirii de pe colţ, nr. 2, care a apărut la începutul sec. al XX-lea, odată cu străpungerea Căii Călăraşi, pe segmentul dintre Şcoala Mixtă Comunală (în care a funcţionat mai apoi Judecătoria) până în str. Carol, la bis. Sf. Ionică (Sf. Ioan Nou).
Perspectiva Căii Văcăreşti se încheie, în fotografie, cu imobilul de raport ridicat în anii ’20, rămas în picioare şi astăzi, cel cu o cupolă pe colţ.

foto: Paul Filip

via delcampe.net

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign