Bucurestii Vechi si Noi

„Bulevardul cinematografelor”

14 martie 2017 [Raiden] Bucurestii in istorie

Așa era în anii ’60. Acum, e așa: „Dăm o tură pe Elisabeta?”

Da, acum 50-60 de ani, așa vobeau mai ales studenții care stăteau la căminele de la Drept de pe bd. Kogălniceanu când voiau să iasă la o plimbare pe bulevard.

De ce „șase a treia”? Așa se numeau în epocă bulevardele Elisabeta+Kogălniceanu actuale: 6 Martie. Data marca instaurarea în 1945 a Guvernului Petru Groza (sub presiune sovietică, Regele Mihai I acceptă numirea lui Petru Groza ca prim-ministru; Groza formează un guvern în care pozițiile-cheie erau deţinute de comunişti).

În 1948, primul an de Republică, numele primei Regine a României (Elisabeta) a fost șters de pe plăcuțele bulevardului și înlocuit cu 6 Martie. După 1965 (moartea liderului comunist Gheorghiu-Dej și venirea lui Ceaușescu la putere), 6 Martie a fost înlocuit cu Gheorghe Gheorghiu-Dej până prin anii ’80, când toată axa de la Calea Victoriei până la Cișmigiu și mai jos, în Dâmbovița, a fost numită Mihail Kogălniceanu. După 1989, segmentul între Calea Victoriei și Piața Kogălniceanu și-a reluat denumirea istorică de Elisabeta.

„Bulevardul cinematografelor”, cum era cunoscut, era și o zonă frumoasă de promenadă. Azi e o ruină, o stradă prăfuită cu clădiri în degradare. Jalnic. Nu există interes din partea autorităților să revitalizeze vechile cinematografe și să pună în valoare un bulevard care, prin clădirile ridicate aproape exclusiv înainte de 1948, păstrează încă mult din aerul primelor decenii ale secolului trecut.

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign