Bucurestii Vechi si Noi

Frumoasa Vasilisa, un spectacol-eveniment cu copii, pentru copii

14 martie 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

Cât vezi cu ochii, o mare de copii. Sala plină ochi, până și pe scenă sunt numai copii! E un lucru pe care nu-l vezi chiar în fiecare zi și vi-l recomand și numai așa, ca experiență în sine. Mă refer la spectacolul eveniment Frumoasa Vasilisa, de la Opera Comică pentru Copii, unde regizoarea și coregrafa Jacqueline Bratu a avut curajul nebun să pună în scenă o reprezentație doar cu mici balerini. De vârste chiar foarte fragede, aș spune, pentru că am remarcat pe scena premierei și o domnișoară care nu părea să sară de 4 anișori.

E un spectacol superb, cu decoruri impresionante și dans grațios, totul pe muzica divină a mai multor compozitori celebri, printre care îi numesc doar pe Ceaikovski și Korsakov. Ai parte de o oră și jumătate de încântare, în care poți urmări firul celebrului basm rusesc redat cu o fidelitate care frizează filmul. Povestea e plină de intrigi, momente tensionate și răsturnări de situație, așa că picii din sală n-au când să se plictisească. Poate cel mult să-și dorească să facă niscaiva piruete prin sală, că doar d-ăștia de-ai lor sunt și pe scenă.

Am încercat, dar sincer nu îmi pot imagina dimensiunea efortului din spatele acestui spectacol, care introduce pe scenă aproape 100 de copii. Mă gândesc cât de mare provocare e să ții în mână un show cu atâția performeri adulți, darămite copii. De curiozitate am deschis caietul de spectacol și am rămas impresionată de numărul mare de soliști și de suportul consistent al ansamblulului școlii de balet ”Jacqueline”, care a venit cu zeci de mici balerine să umple scena de prospețime și culoare.

Costumele imprimă aerul oriental al poveștii, fiind cusute cu motive tradiționale rusești și întregite de superbele diademe și kokoșnice ale doamnelor de viță nobilă din Rusia. Atmosfera rusească atinge punctul culminant pe final, unde coregrafa a gândit o serie de dansuri tradiționale pe muzică de balalaikă, excelent perfomate de tinerele balerine. Spectacolul se încheie incendiar, în ritmurile irezistibile celebrelor Kalinka, Troika sau Katiușa.

Mă bucur sincer că am ajuns la acest spectacol, pentru că Frumoasa Vasilisa a fost unul dintre basmele preferate ale copilăriei. Pe vremuri, trăiam din plin drama prințesei transformate de Căpcăun în broscuță și frustrarea prințului Bogdan de a-și vedea soția doar noaptea, când Vasilisa redevenea frumoasa fiică de împărat. Luptam alături de prințul cel viteaz ca să-și smulgă iubita din ghearele Căpcăunului și muream de satisfacție când citeam, pentru a douăzecea oară, cum vraja se rupe, iar Vasilisa leapădă pentru totdeauna pielea de broască. De-acolo trebuie să fi învățat eu că sub aparența unei biete broscuțe se poate ascunde o comoară și că, dacă vrei să câștigi inima cuiva special, merită să te lupți cu toți demonii și căpcăunii din lume.

Livia Cimpoeru

 

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign