Bucurestii Vechi si Noi

Nino Arlechino ne cheamă la o comedie spumoasă

08 martie 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

Cine l-ar fi suspectat vreodată pe bătrânul Pimpinone că ar fi chinez? Ba poftim, uite că e posibil! La Opera Comică pentru Copii, îndrăgita comedie Nino Arlechino a revenit cu o nouă punere în scenă, de data aceasta avându-l printre soliști pe Fang Shuang, în rolul înstăritului negustor Pimpinone. Simpaticul bariton de origine chineză a făcut foarte recent carieră și la Românii au Talent, unde a convins juriul abordând cu mare succes melodia Copacul a lui Aurelian Andreescu.

Dragostea e universală, așa că era de așteptat ca și inima chineză a bătrânului Pimpinone să cadă sub vraja nurilor Vespettei, frumoasa și lingușitoarea cameristă care caută un soț bogat. „Sunt cinstită, nu fac mofturi, n-am pretenții!”, se prezintă Vespeta fâlfâind nevinovată din gene. ”Lasă modestia/Și complimentul!”, exclamă orbit bătrânul bogătaș, aflat în căutarea unei ”dulce cameriste” cu voce de porumbiță. Și uite așa începem să fim martorii unui dezastru amoros anunțat, vechi de când lumea, care lovește inima bătrânilor bogătași de pretutindeni.

Pentru copiii din primele rânduri, prefăcătoria frumoasei Vespetta este evidentă. Și mai ales pentru cei doi servitori zăpăciți din casă, Nino Arlechino și Colombina, care îi întreabă pe copii ce cred că se va întâmpla. ”Facem pariu că Pimpinone o ia de soție pe Vespetta?”, zice cu voce tare o fetiță. ”Daaaa”, raspund în cor fetițele din sală, ”mmmmnuuu”, mormaie băieții nehotârâți.. Momentele comice abundă, iar copii râd cu poftă când stăpâna casei Vespetta preia bastonul lui Pimpinone și-l aleargă pe bietul bogătaș care se apără cu umbreluța ei. ”Mațe fripte!”, îl împunge Vespetta, ”Ești o brută!”, se văicărește neputincios Pimpinone.

Sala e plină și Nino Arlechino – îndrăgitul personaj al Comediei dell Arte –  îi ține pe toți micii spectatori în priză cu dezvăluirile lui. Muzica lui Telemann, impecabil cântată de artiștii de operă Fang Shuang și Oana Șerban și de cvartetul de coarde al Operei Comice pentru Copii, ține pasul magistral cu înfloriturile și efectele comice create de compozitor. O partitură nu tocmai ușoară, date fiind schimbările neașteptate în registrul vocal și nenumăratele efecte muzicale, foarte frumos onorată de artiști.

N-o să vă spun însă mai multe și să vă las pe voi să descoperiți singuri ce se alege de bietul Pimpinone. Pentru asta trebuie să nu ratați viitoarele reprezentații ale spectacolului Nino Arlechino de la Opera Comică pentru Copii! E o ocazie perfectă de a-i familiariza pe cei mici cu acordurile baroce ale secolului 18 și a le spune o poveste plină de învățăminte despre iubire și sinceritate.

Livia Cimpoeru

 

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign