Posibil cel mai vechi oficiu poștal din București, în degradare pe dealul Filaret.

[SHARE] Poate cel mai vechi oficiu poștal din București, închis după un secol și mai bine de funcționare!

Colina Filaret oferă multe surprize exploratorilor urbani. Una din acestea este o casă micuță și cochetă, pe colțul străzii Fabrica de Chibrituri cu strada Lămâiței, peste drum de Autogara Filaret. Casa pare acum abandonată.

La începutul secolului 20, pe str. Fabrica de Chibrituri nr. 12 s-a ridicat o casă cu un singur nivel, pe colțul cu str. Principesa Ileana (redenumită de comuniști după 1948 str. Lămâiței), nume preluat de la fiica Regelui Ferdinand și a Reginei Maria și mătușa Regelui Mihai. Din câte se pare, casa a fost dintotdeauna oficiu poștal. Deservea o zonă pe atunci în plină dezvoltare, o zonă aerisită, cu densitate redusă a locuirii.

Cu timpul, nevoile comunității locale au crescut, așa că poșta a fost înălțată (cel mai probabil înainte de al Doilea Război Mondial) cu un etaj, pe latura dinspre str. Fabrica de Chibrituri. Probabil că în perioada comunistă oficiul poștal de la Filaret a primit nr. 28, conform reorganizării Poștei Române în cadrul noii Republici Populare postbelice.

Casa de pe colț și-a continuat existența și după 1989, devenind însă tot mai părăginită. În fine, Oficiul Poștal 28 s-a închis în jurul anului 2012. Motivul? Compania Națională Poșta Română S.A. are probleme serioase și a fost nevoită să-și reducă activele fixe (clădirile se încadrează aici). A renunțat, așadar, la anumite oficii poștale considerate de importanță redusă sau, dacă erau oficii mai mari, le-a relocat. Vechile spații au fost închiriate unor privați, în anumite cazuri.

Poșta de la Filaret rămâne martora unei epoci în care scrisoarea era la putere și în care Poșta Română reprezenta un simbol național. Din păcate, faima ei a apus în cu vremurile mocirloase în care ne zbatem. Nu se știe ce se va întâmpla pe mai departe cu casa de pe colț.

 

Nota Bene: informațiile sunt aproximative deoarece nu există surse care să documenteze istoria acestui vestigiu bucureștean.