Bucurestii Vechi si Noi

Salvați Calea Victoriei!

19 martie 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii noi, Editorial

de Constantin Gheorghe

Măcel pe Calea Victoriei! Săptămâna asta, doar în jurul blocului în care locuiesc, și la parterul lui, au dat colțul trei magazine. Adina Botezatu trage și ea obloanele. Îmi spuneau cei care țin un mic magazin cu alimente și băuturi, la parter, că se pregătesc de închidere, săptămâna viitoare, încă două. Farmacia pe care o știu de când m-am mutat în București, din 1979, trage și ea să moară. Frizeria, chiar peste stradă de ea, agonizează și ea. Asta doar între Biserica Albă și Muzeul Colecțiilor de Artă.
Trotuare nespălate de nu mai știu când. Dale care se clatină. Stâlpii de iluminat-dintr-un plastic de doi bani-crăpați, plini de reclame, cu măruntaiele electrice la vedere. Mâzgălituri pe toate zidurile posibile. Mizerie cât cuprinde. Și niște muncitori, rătăciți în peisaj, repară cu zel…pista de biciclete! Aliniază bordurile! Au și etalon de luft între borduri! Mătură! Să nu te apuce damblaua?
Calea Victoriei este moartă! A murit economic, în primul rând. Au ucis-o retrocedările. Cele mai multe locuințe sunt goale. Și nu-și găsesc chiriași. De ce ai veni într-o zonă moartă, în care n-ai unde ține un automobil, unde nu mai sunt piețe, magazine, altele decât nenorocitul ăla de MegaImage, care a devenit o oroare? Unde nu mai sunt librării, excepție făcând cea de la Krețulescu, și ea în suferință? Cum spuneam, de parcuri nici nu poate fi vorba. Cel de peste drum de Academia Română este cât o batistă, și uitat de lume, cel de la Ateneu, o oroare. De ce să cobori în Cișmigiu? Să-ți accentuezi depresia?
Cred că o acțiune ”Salvați Calea Victoriei!” ar fi numai bună. Și urgentă. Totul pornește de la revigorarea economică a zonei, și ar presupune ridicarea regulilor stupide privitoare la circulație și la parcare. I-am întrebat pe cei doi-soți și soție, tineri, cu chef, și putere, de muncă-de ce nu profită de faptul că magazinul de lângă ei e gol și de ce nu se extind? Mi-au zis că ar vrea. Chiar s-ar înhăma la un credit. Dar cine să le treacă pragul? Pentru că ar avea de plătit o chirie aberant de mare. De fapt chiriile au ucis multe dintre afacerile din zonă. Care nu e, totuși, un mall. Da, într-un mall poți cere mai mult, că ai un flux mare de vizitatori/potențiali consumatori. Deși înțeleg că nici prin malluri buticurile nu se simt prea bine.
Or avea Bucureștii, pe hârtie, circa 30% din PIB ul României. Dar doar pe hârtie. Orașul este extrem de scump, raportat la ceea ce oferă, iar bogăția este atât de inegal distribuită. Cei mai mulți bucureșteni supraviețuiesc, nu trăiesc. Au bani doar pentru strictul necesar, și atât. Faptul că sunt câțiva petrecăreți care umplu niște crâșme sordide prin Centrul Vechi nu înseamnă nimic.
 
Nici cultural Calea Victoriei nu mai înseamnă nimic. Casa Cesianu, Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Național de Artă, și cam atât. Stau goale, goale. La Ateneu, concerte, din când în când, cu un public rarefiat, și fără urmași vizibili. Niciun cinematograf. Teatrele, Tănase și Municipalul, parcă, își pierd și ele publicul. Nu prea vine nimeni din spate, nici dramaturgi, nici actori, nici regizori, nici scenografi.
 
Mofturile unor tembeli, interesele unor ticăloși, durerea în cur a unor autorități corupte, calitatea jalnică a unor arhitecți, lipsa planificării urbane, toate la un loc, au distrus centrul Capitalei. Uitați-vă și la marile bulevarde, paralele cu Calea Victoriei. Uitați-vă la ”Bulevardul Filmului”. Toate se degradează, toate mor, lumea nu mai percepe zona ca pe un punct de atracție. E vremea civilizației mallului. A minimei rezistențe. A alienării. E triumful individualismului dus la absurd. E România.
[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign