Bucurestii Vechi si Noi

„Taste the Decay!”-Palatul Scala.

07 martie 2017 [Raiden] Bucurestii in istorie

[MONUMENT ISTORIC] E bine să-ți faci megareclamă pe una dintre cele mai circulate artere ale Bucureștiului, bulevardul Magheru și pe una dintre clădirile emblematice ale avangardei moderniste interbelice – Palatul Scala, fără să te intereseze că ăsta e un monument istoric batjocorit.

Mai bine „Taste the Decay!”

Palatul Scala e construit în 1935, în plină epocă de dezvoltare pe verticală a capitalei. E destinat birourilor, cu spaţii comerciale la parter şi o sală de cinema. Clădirea e structurată în 2 volume, azi ascunse total de mesh-urile gigantice publicitare: volumul din stânga (de pe Magheru), uşor retras de la front, e definit de o structură de tip grilă, specifică raționalismului clasic. Volumul din dreapta, mai mare (colțul cu str. C. A. Rosetti), e un manifest al noii estetici din epocă, ce se dorea a fi o critică a raționalismului și să redefinească funcționalismul.

Vorbim de un monument istoric clasă A, batjocorit în ultimul hal și transformat în simplu panou publicitar, în timp ce fațada reală, străpunsă de cadrele metalice pe care se pun mesh-urile, se degradează tot mai mult. E cazul multor imobile istorice de pe axa asta esențială a capitalei și din centru. Lumea consumeristă actuală nu înțelege și ignoră total moștenirea unei epoci a inovației și a dezvoltării în București dar hei, cum altcumva să știi ce să bei, ce să mănânci sau ce gadget să-ți cumperi altfel decât de pe panoul publicitar cunoscut pe vremuri drept Palatul Scala?

Niciun salvator autoproclamat al Bucureștiului și nici Primăria Capitalei n-au făcut vreun demers de domolire și reglementare strictă a afișajului stradal sălbatic și agresiv care a transformat orașul într-un talcioc jenant.

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign