Bucurestii Vechi si Noi

București 2017. Sediul primei școli de fete în limba română din București, Așezâmântul „Știrbei Doamna”, în paragină avansată, dar foarte aproape de ministerele din Piața Constituției și Parlamentul României.

03 aprilie 2017 [Raiden] Bucurestii in istorie

 

Instituția a fost creată în 1843 din bani proprii de Elisabeta Știrbei (1805-1874), devenită doamnă a Țării Românești (1848-1853 și 1854-1856). Nu se știe exact unde era sediul inițial. Clădirea din poză e din 1930, în stil neoromânesc, o supraetajare și o refacere a fațadei școlii vechi, de la finalul secolului 19. Locul ales era pe str. Justiției, între Calea Rahovei istorică (actuală str. George Georgescu) și mahalaua Antim, la poalele dealului Arsenalului.

După ce cartierul Uranus vecin a fost ras în anii ’80 pentru a se construi Casa Poporului și noul centru civic, zona școlii a fost ascunsă în spatele blocurilor din Piața Constituției și a intrat rapid în degradare. În prezent e o zonă moartă, cu clădiri abandonate sau aproape prăbușite, o soartă probabilă pentru fosta școală.

Autorități nepăsătoare (la sectorul 5 și la capitală), populație neinformată și dezinteresată. Clădirea asta ar putea fi încă salvată, dacă s-ar vrea. Dă mai departe poza, să afle și cei din lista ta.

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign