Bucurestii Vechi si Noi

București, orașul în care oricine cu suficientă influență poate pune orice monument, oriunde, fără nicio logică.

13 aprilie 2017 [Raiden] Bucurestii noi

București, orașul în care oricine cu suficientă influență poate pune orice monument, oriunde, fără nicio logică. Autoritățile locale vor adopta poziția ghiocelului, totul ok. Așa se face că în 2016 ne-am pomenit cu bustul lui Alexander Dubček, politician și om de stat slovac, în părculețul de lângă biserica Kretzulescu, vizavi de Sala Palatului, amplasat absolut aiurea. Tot respectul pentru Dubček, dar:

1. Chestii de genul ăsta ar trebui să se facă pe principiul reciprocității. Am vrea să știm ce personalitate marcantă a României are bust/statuie în centrul orașului Bratislava, capitala Slovaciei. N-are.

2. Amplasarea unui monument de for public trebuie să țină cont de locul respectiv, de clădirile înconjurătoare, în general de modul în care e conceput spațiul respectiv. Nu e cazul, bustul e în coasta unui bloc.

3. Citiți ce a declarat primarul general Gabriela Firea (PSD) la inaugurare:

„În semn de mulțumire și prețuire a acestei prietenii, domnul ambasador ne-a propus să amplasăm în Capitala României bustul lui Alexander Dubcek, bust donat de Ambasada Republicii Slovace. Am acceptat propunerea — vă recunosc, nu fără emoții determinate de termenul foarte scurt pe care îl aveam la dispoziție pentru a realiza acest proiect. (…) Mulțumesc pentru acest gest făcut în numele poporului slovac pentru poporul român. Inaugurarea de astăzi reprezintă și gestul nostru, al românilor, de respect față de una dintre cele mai marcante personalități din istoria recentă a Slovaciei.”

„Ne-a propus”. Ok. Autoritățile locale bucureștene puteau să propună și ele ca bustul să stea în curtea Ambasadei Slovaciei, pe motiv de nepotrivire cruntă la Sala Palatului. Ce emoții? Ce proiect? Au venit cu bustul și l-au plantat în parc, mare scofală. Suntem siguri că fiecare cetățean român știe cine e Dubček și îl venerează.

 

Și așa zona Pieței Revoluției e împânzită de statui mai mult sau mai puțin inspirate, fix bustul ăsta mai lipsea. Hai să umplem de statui inutile perimetrul ăsta și apoi facem un muzeu al absurdului și suprarealismului în aer liber.

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign