Bucurestii Vechi si Noi

CE PUTEAU FACE AUTORITĂȚILE de ani buni, în loc să lase să fie batjocorite monumentele istorice…

13 aprilie 2017 [Raiden]

Am văzut multă lume revoltată pentru că au fost spoite la parter clădiri emblematice de pe Calea Victoriei, taman în timpul curățeniei de primăvară pe care au început-o autoritățile locale. Oamenii sunt enervați pe bună dreptate. Până acum, 4 clădiri au fost spoite și am făcut un colaj cu 3 dintre ele:

→ LEGAȚIA GERMANĂ, intersecție Calea Victoriei cu b-dul Dacia, spoită în roz. Inițial Casa Cesianu, ridicată la final de secol 19, cumpărată de Imperiul German, care și-a stabilit legația acolo. Instituția s-a menținut și în vremea Germaniei Naziste. Devenită ulterior Cazino Victoria, a fost retrocedată și acum aparține Institutului Geothe, care însă o ține în paragină.

→ LIBRĂRIA BUCHHOLZ, Calea Victoriei la Piața Revoluției, spoită în gălbui. Cunoscută în prezent drept Imobilul Kretzulescu, Librăria Buchholz datează din 1941 și e inspirată de arhitectura clasică italiană. La etaje sunt birouri, iar în perioada comunistă a adăpostit un sediu al Securității, dar și Registratura Consiliului de Stat al Republicii, instituție situată vizavi, în fostul Palat Regal (actual Muzeu de Artă). Etajele nu sunt ocupate momentan, doar parterul.

→ PALATUL FUNCȚIONARILOR BNR, Calea Victoriei la Pasajul Vilacrosse, spoită în alb/gri. Inaugurată în 1938, clădirea de birouri adăpostea Casa de Pensii a Funcționarilor BNR și unele servicii ale băncii. După ce în anii ’90 a adăpostit bănci comerciale, imobilul a fost abandonat și e în paragină avansată. Aparține municipalității și nicio administrație n-a făcut eforturi să restaureze și să redea clădirea orașului. Porticul (colonadele) de la parter, unde erau pe vremuri magazine, a devenit toaletă publică și pereții sunt îmbibați cu urină. Mirosul e insuportabil, e un focar de infecție acolo.

În ultimele zile se observă un heirupism pentru a amenaja Calea Victoriei în vederea pietonalizării ei temporare în weekend-ul de Paște, așa cum a anunțat primarul general Firea. Primăria capitalei a anunțat că văruirea Palatului Funcționarilor BNR și a Legației Germane e ilegală și constituie infracțiune. Cum a fost totuși posibil ca autoritățile să permită să se întâmple asta?

CE PUTEAU FACE AUTORITĂȚILE de ani buni, în loc să lase să fie batjocorite monumentele istorice: să întrebe Ambasada Germaniei și Institutul Goethe de ce lasă în paragină vechea Legație și să dispună sancționarea conform legii, să se intereseze de ce spațiile de birouri de la Buchholz zac neocupate, dar clădirea-monument e acoperită de mesh-uri publicitare gigantice (inclusiv cu un festival susținut de Primărie), să consolideze și să restaureze Palatul Funcționarilor BNR sau să-l dea în concesiune sau să-l vândă unor privați care să-l refacă ok și să-l populeze. Primăria București n-are nicio scuză și merită din plin criticile. Lipsa de transparență în comunicarea cu cetățenii și în luarea deciziilor sunt la ordinea zilei în PMB.

foto: Hotnews

 
 
 
 
[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign