Bucurestii Vechi si Noi

Paște 1947 – practic ultimul număr al oficiosului comunist în care se marca sărbătoarea religioasă.

18 aprilie 2017 [Raiden] Bucurestii in istorie

Paște 1947 – practic ultimul număr al oficiosului comunist în care se marca sărbătoarea religioasă. Ediția specială era în două culori: roșu și negru. Remarcabil e mesajul transmis regelui Mihai, șeful statului, de Ministrul de Război (Ministrul Apărării Naționale, în termeni actuali), generalul Mihail Lascăr, în care îl asigura de devotamentul armatei față de suveran. Amuzant, citiți mai jos de ce.

Mihail Lascăr a luptat în cel de al doilea război Balcanic, în Primul Război Mondial și în al Doilea Război Mondial participând la Bătălia de la Stalingrad de partea forțelor Axei. Luat prizonier de Armata Roșie, a trecut de partea rușilor, încălcându-și jurământul militar de credință față de țară și rege. A contribuit apoi la formarea Diviziei sovietice de voluntari Horia, Cloșca și Crișan, ca parte a armatei sovietice. Revenit în țară după 23 August 1944 (întoarcerea armelor), a îndeplinit funcția de președinte al Comisiei Electorale a Armatei și a facilitat fraudarea alegerilor din 1946. După alegeri a fost numit Ministru de Război în Guvernul Petru Groza, funcție pe care a îndeplinit-o până la final de noiembrie 1947, când a fost înlocuit de comunistul de top Emil Bodnăraș.

Regele Mihai urma să fie debarcat pe 30 decembrie 1947, când a abdicat, comuniștii au obținut puterea deplină în stat și s-a proclamat Republica Populară Română.

Paște 1947. Generalul Mihail Lascăr, în principiu un trădător, îl felicită pe superiorul (regele era șeful armatei) pe care îl trădase cu câțiva ani înainte. Excelent.

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign