Bucurestii Vechi si Noi

S-a născut o nouă poveste magică – Pinocchio la Opera Comică pentru Copii

13 aprilie 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

De fiecare dată când merg la Opera Comică pentru Copii îmi vine în minte același gând. Ce bine ar fi fost să am cinci ani, să alerg nestingherită pe holurile Operei, să aplaud entuziasmată când bate gongul și să mă minunez când artiștii apar pe scenă. Mi-ar fi plăcut să fiu și eu un martor mititel care se foiește pe scaunele din pluș, nerăbdător să vadă ce urmează. S-ar fi uitat cu ochi curioși de copil la oamenii mari urcați pe un loc numit scenă, oameni care seamănă tot mai mult cu personajele preferate din cărțile de povești citite de mama sau de tata. Ar fi pus o sumedenie de întrebări despre ce se întâmplă, iar după spectacol ar fi vorbit multe zile în șir despre povestea pe care a văzut-o în sala aceea mare cu scaune moi.

Sala Mare s-a umplut din nou sâmbătă, 8 aprilie, când a avut loc o nouă premieră, baletul Pinocchio de Carlo Collodi. Încă din holul de la intrare, prichindeii au fost întâmpinați cu o atmosfera de poveste menită să-i pregătească pentru ce avea să se întâmple mai târziu pe scenă. Decorurile colorate cu imagini de poveste și atelierul lui Geppetto, unde copiii puteau face poze cu îndrăgitul personaj, pe care apoi le luau cu ei, au reușit să transforme agitația piticilor în bucurie și curiozitate.

Gongul a bătut de trei ori și tot de-atâtea ori copiii au aplaudat încântați. Spectacolul a început cu povestea cunoscutului Pinocchio, o păpușă de lemn cioplită de meșterul Geppeto care trece printr-o serie de aventuri captivante după ce fuge de-acasă. În final, Pinocchio se întoarce, iar Zâna îl iartă și îl transformă în băiat adevărat.

Povestea lui Pinocchio spusă în pași de dans pe scena Operei Comice pentru Copii este opera maestrului Mihai Babușka, cel care a semnat coregrafia și regia spectacolului. Lui Pinocchio i-a dat viață Andrei Ardeleanu, iar scenografia a fost realizată de Bogdana Pascal. Coloana sonoră, un pion principal într-un spectacol de dans contemporan pentru copii, aparține lui Antonel Oprescu, Blue Island Productions și Horea Pascu. Spectacolul a punctat perfect câteva elemente esențiale menite să capteze atenția copiilor și să-i atragă în atmosfera minunată în care povestea lui Pinocchio prindea viață. Costumele colorate și diafane, interpretarea plină de viață și eleganță a balerinilor, muzica foarte bine aleasă și imaginile proiectate au făcut din baletul Pinocchio un spectacol plin de magie care a reușit să farmece întreaga audiență, de la prichindei, adolescenți și chiar mult mai sobri „oameni mari“.

Baletul este o poveste spusă în pași de dans, spunea o mare balerină. Și are dreptate. Pinocchio a venit pe scena mare a Operei Comice pentru Copii și și-a spus povestea cum a știut el mai bine prin mișcări grațioase, multă culoare, magie și bucurie. Scena de la finalul spectacolului ilustrează cel mai bine această imagine.

Nu mai am cinci ani, însă m-am bucurat ca un copil după ce am văzut spectacolul și am făcut turul în spatele cortinei. Turul dă posibilitatea copiilor și părinților să cunoască Opera și din culise. Timp de aproximativ o jumătate de oră un angajat al Operei ne-a plimbat prin Sala Mozart, Sala Mare, pe scenă și în spațiul unde sunt păstrate recuzita și costumele.  Am fost fascinată, și nu am fost singura. Posibilitatea de a vedea ce se întâmplă și în spatele cortinei, să cunoști oamenii care nu se văd pe scenă, dar fără de care lucrurile nu pot merge fără cusur, să vezi și cu puțin noroc să atingi obiectele de recuzită nu ți se arată prea des. Am fost o norocoasă și cred că așa se simt și copiii și părinții care aleg să descopere lumea din spatele poveștii.

Alice Schreiner

Foto: Eveline Păuna

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign