Bucurestii Vechi si Noi

Blocul de pe b-dul Bălcescu pe care de obicei îl ignori că e prăfuit și degradat e de fapt unul dintre cele mai importante de acolo.

15 mai 2017 [Raiden] Bucurestii in istorie, Editorial

Blocul Malaxa-Burileanu (ridicat 1935-1937 pe bulevardul Bratianu, actual Balcescu, arhitecti H. Creanga si H. Georgescu), o umbra a trecutului.

Intrat intr-un con de umbra in timpul comunismului deoarece blocul-plomba din anii ’60 din stanga lui adapostea magazinul Unic (celebru in epoca), astazi arata jalnic.

Blocul Malaxa-Burileanu reprezinta un reper de baza al modernismului bucurestean din anii ’30, incadrandu-se in edificiile emblematice construite intre 1930-1940 pe ceea ce azi numim bulevardele Balcescu si Magheru.

Pana dupa al Doilea Razboi Mondial, la parterul cladirii, pe coltul cu strada Clementei (actuala C. A. Rosetti), se gasea Vinaria Regala – un magazin special unde se comercializau vinuri produse pe domeniile Coroanei (Odobesti, Segarcea, Murfatlar, etc.).

Astazi, in urma degradarii fatadei, termopanizarii excesive (cu inchiderea balconului de sus – spatiu care ar fi trebuit sa ramana deschis pentru a evidentia jocul volumelor) si cu fel de fel de firme luminoase pestrite la parter, blocul si-a pierdut stralucirea. Si nu a venit inca o anvelopare termica si apoi o vopsire in culori stridente. Om vedea.

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign