Bucurestii Vechi si Noi

Hai să ne reamintim ce însemna delictul de lezmajestate pe vremea lui Carol al II-lea, în anii ’30, după care se topesc mulți.

15 mai 2017 [Raiden] Bucurestii in istorie

10 Mai e ziua de nostalgie maximă față de perioada în care România a fost condusă de regii din dinastia prusacă Hohenzollern-Sigmaringen (1866-1947). România s-a dezvoltat mult în acea perioadă, însă nu neapărat regimul monarhic a determinat creșterea, ci competența oamenilor care chiar au gestionat creșterea.

Monarhia a adus și prima dictatură din istoria României moderne. În 1938, regele Carol al II-lea, admirator al lui Hitler și Mussolini, a venit cu o Constituție care îi dădea puteri foarte mari. Imediat, a numit un guvern condus de patriarhul de atunci, Miron Cristea, care a promovat, de exemplu, primele legi antisemite din istoria țării.

Hai să ne reamintim ce însemna delictul de lezmajestate pe vremea lui Carol al II-lea, în anii ’30, după care se topesc mulți.

[DEMOCRAȚIE] Delictul de lezmajestate, chiar dacă nu era oficial denumit așa, era prezent în Codul Penal din timpul dictaturii regale a regelui Carol al II-lea (1938-1940). Dacă erai nemulțumit de rege și îți exprimai public părerile, riscai închisoare de la 2 la 5 ani. Adică, TREBUIA să-ți placă regele! Trăiască regele!

Publicăm fragmentul ăsta din Codul Penal din 1938 mai ales pentru nostalgicii perioadei interbelice, când prin România cică curgeau lapte și miere, deși lucrurile au escaladat spre prima dictatură din istoria României moderne, un regim de extremă dreapta și intrarea într-un nou război. Libertatea de exprimare, chiar și în „Micul Paris”, era limitată. În general puteai să zici orice voiai, dacă nu era critică la adresa regimului.

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign