Bucurestii Vechi si Noi

La mulţi ani Crenguţa Hariton!

11 mai 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

Crenguţa Hariton a crescut admirând, adâncind odată cu anii emoţiile de pe scenă. „Teatrul te îmbogățește şi te consumă în acelaşi timp. Pe mine m-a ajutat să trec mai uşor peste perioadele mai grele din viaţă. N-am avut timp să mă gândesc prea mult la ele. Important e să te miri (am învățat de la Dem Rădulescu), să visezi şi cel mai important e să admiri. Să creşti admirând pur şi simplu“, povesteşte actriţa într-un interviu pentru Cotidianul(http://www.cotidianul.ro/crenguta-hariton-scena-iti-umple-sufletul-296521/).

„Primul spectacol a fost în 1993, avea la bază o piesă scrisă de Mihai Ispirescu, unde Repi avea rolul principal. Mai erau în distribuţie Catrinel Dumitrescu, Valentin Teodosiu. A fost uşor la repetiţii. Pe Repi îl ştiam de la clasă, dna Catrinel a fost caldă şi generoasă şi m-au ajutat mult la lucru. Dar la prima reprezentaţie cu public am avut o surpriză. Eu apăream undeva la înălţime în decor, iar textul era de mare actualitate în momentele alea. Erau puse pe tapet probleme sociale, politice. Publicul a şi izbucnit în aplauze. Eu, nefiind obişnuită, continuam cu textul, să-mi spun vorbele, şi Repi, de jos, a strigat la mine: „Taci din gură, lasă-i să aplaude!“”, îşi aminteşte cu drag actriţa Crenguţa Hariton.

Crenguța Hariton a crescut în teatru, a fost o vreme actor-păpușar la Teatrul de Păpuși Ciufulici din Ploiești. De-a lungul timpului a lucrat cu regizori precum: Dinu Cernescu, Ada Lupu, Vlad Massaci, Mircea Cornișteanu, Diana Lupescu, Alice Barb, Claudiu Goga, Radu Afrim, Tino Geirun, Dragoș Galgoțiu, Diana Lupescu, Alexandru Mâzgăreanu, Alexander Hausvater, Mihai Măniuțiu, care au apreciat-o pentru seriozitatea, implicarea și flexibilitatea ei profesională.

Nu mai puțin specială, prin căldura pe care o emana, este și vocea ei, datorită căreia a avut colaborări cu Teatrul Național Radiofonic. Acestea cuprind o bună parte dintre poveștile despre zeii și eroii antichității grecești, adaptări radiofonice intitulate chiar: Afrodita, Antigona, Apollo, Artemis, Poseidon, Dionisos, Hades, Hefaistos, Hera, Hermes, Iubirile lui Zeus, precum și fascinatele Povești ale Șeherezadei, pline de mister.

Pe Crenguţa Hariton o puteţi urmări în următoarele spectacole din actuala stagiune de la Nottara „Vizitatorul“, de Eric-Emmanuel Schmitt, regia: Claudiu Goga; „Vacanță în Guadelupa“, de Pierre Sauvil și Éric Assous, regia: Diana Lupescu; „Matrimoniale“, de Lia Bugnar, regia: Diana Lupescu; „Soţul păcălit“, după J.-B. P. Molière, regia: Mircea Cornişteanu; „Fazanul“, de Georges Feydeau, regia: Alexandru Mâzgăreanu; „Familie de artişti“, de K. Kostzer şi A. Arias, regia: Alexander Hausvater; „Alcool“, pe versurile lui Ion Mureșan, regia: Mihai Măniuțiu; „Somnambulism“, de Iaroslava Pulinovici, regia: Alexandru Mâzgăreanu.

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign