Bucurestii Vechi si Noi

La mulţi ani, Gabriel Răuţă!

05 mai 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

Astăzi este ziua actorului Gabriel Răuţă. Familia Nottara îi urează „La mulţi ani!” alături de cei dragi şi de scena teatrului. Gabriel Răuţă s-a născut la Focșani. A absolvit secția de Arta Actorului din cadrul Universității Hyperion.  A urmat masteratul la UNATC I.L. Caragiale. În perioada anilor de studiu a interpretat personaje precum: Grig în Steaua fără nume de Mihail Sebastian, Trigorin și Samraev în Pescărușul de Cehov, Astrov în Unchiul Vanea al aceluiași autor, Mercutio și Oberon în Romeo și Julieta, respectiv Visul unei nopți de vară de William Shakespeare, Falstaff și Sir Toby în două dintre comediile renumite ale aceluiași dramaturg englez: Nevestele vesele din Windsor şi A douăsprezecea noapte.  

Cel mai nou spectacol în care joacă este „Totul e relativ” în regia lui Felix Alexa. Totul e relativ va avea avanpremieră pe 12 mai la ora 19:00 la Sala Horia Lovinescu.

A dăruit rolurilor sale un anumit tip de maiestuozitate, care îl caracterizează, o sensibilitate ascunsă în spatele unei atitudini neînfricate şi a unei ținute impecabile, care denotă echilibru. Fiecare partitură are, însă, nuanțele sale, pe care Răuță le surprinde  consecvent: Max, din Panică, este un personaj care se luptă din răsputeri să rămână „zen”, pe un fond de anxietate, Jupân Dumitrache, în interpretarea sa, are alură de cavaler neînțeles, Don Pedro este un gentleman înțelept, stăpân pe sine, Piotr Bombardov și Al doilea hamal sunt niște bufoni moderni, care amintesc de personajul Estragon din Așteptându-l pe Godot,  renumita piesă a lui Samuel Beckett.  Astfel, el dovedeşte o îmbinare deosebită de calități actoricești: substanță și spirit comic, reflecție, interiorizare şi expresivitate, ilustrată adesea printr-o mimică poznaşă. Acest spirit comic și-l antrenează constant din 2008, ca pe un hobby, în trupa de improvizație Comedy.Show, având reprezentații în spațiul neconvențional La Scena.

Gabriel Răuță este actorul Teatrului Nottara încă din 2002, când ajunge aici printr-o frumoasă colaborare cu regizoarea Ada Lupu, la spectacolul Minciuna din mine de Sam Shepard. Rolul de debut în acest teatru, Jake, i-a fost parcă predestinat: distribuția era aproape completă, iar acest personaj, singurul neocupat în numeroasele castinguri, parcă îl aştepta pe el. Din fericire, împlineşte aproape 12 ani de activitate pe aceasta scenă.

Gabriel Răuţă a colaborat și continuă să joace şi în alte teatre precum Odeon sau Bulandra, unde a lucrat cu regizori ca: Gianina Cărbunariu sau Antoaneta Cojocaru. La Teatrul Nottara a colaborat, printre alţii cu: Radu Afrim, Vlad Massaci, Diana Lupescu, Mihai Mănuţiu, Felix Alexa. Tot în repetiţii s-a născut prietenia cu Theodor-Cristian Popescu, precum şi amiciția bazată pe încredere cu Alexandru Mâzgăreanu. A fost mereu îndrumat şi susţinut de profesorii săi Catrinel Dumitrescu și Emil Hossu, cu care a devenit coleg de scenă.

Pentru Gabriel Răuță, meseria de actor este una dintre principalele surse de armonie: Echilibrul personal se reflectă în meserie. Sunt oarecum acaparat de ea, dar în sensul că vreau o imagine cât mai deschisă a lumii în care trăiesc, o idee cât mai clară despre teatrul de azi din lumea largă. N-aș putea spune vorbe mari de genul „Viața mea e teatrul“ sau „Trăiesc numai pentru teatru“. Îmi place la nebunie ce fac, vreau să învăț și să descopăr mereu, dar pe stradă nu vorbesc în replici din spectacole. (fragment din interviul Danei Ionescu, apărut în Yorick.ro).

 

Spectacole la Teatrul Nottara, în această stagiune
Panică – Max
Panică – Ilustraţia muzicală
Metoda (Metoda Grönholm) – Carlos
Mult zgomot pentru nimic – Don Pedro
Aniversarea – Kim
Noul locatar – Al doilea hamal
Fazanul – Vatelin
Alcool
Totul e relativ – Greg
[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign