Bucurestii Vechi si Noi

Lecție de pian și vioară la Opera Comică pentru Copii

16 mai 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

Bach, Mozart, Elgar, Kreisler, Brahms, Gershwin, Piazzolla, Andrew Lloyd Webber, Richard Rodgers, compozitori care sunt cu siguranță pe placul copiilor, așa cum au demonstrat-o pianista Marta Băceanu și violonistul Gaby Stănescu la Concertul lecție de pian și vioară de la Opera Comică pentru Copii. Sâmbătă 13 și duminică 14 mai, în Salonul Mozart al Operei Comice, cei doi artiști au prezentat copiilor două instrumente importante, pianul și vioara, într-un mod amuzant, într-un spectacol bazat pe interacțiunea cu publicul. Astfel, copiii au putut afla din ce părți sunt alcătuite și cum funcționează cele două instrumente, dar și ce înseamnă noțiuni muzicale precum forte, piano, pizzicato, staccato etc. Fiecare definiție a fost demonstrată prin exemple și toate lucrările muzicale au fost însoțite de explicații pe înțelesul spectatorilor. Rezultatul: o lecție de muzică antrenantă, la care au avut de învățat atât cei mici, cât și cei mari aflați în sală. Trebuie remarcat că, dintre copii, câțiva aveau cunoștințe muzicale, chiar studiau muzică, ceea ce demonstrează că publicul Operei Comice pentru Copii nu este alcătuit numai din copii care sunt la primele contacte cu muzica clasică, ci și din viitori muzicieni.

Concertul și-a propus prin programul său să fie și o lecție de istorie a muzicii, în primul rând pentru că lucrările au fost prezentate în ordinea cronologică a perioadelor de dezvoltare a acestei arte. În al doilea rând, copiii au făcut cunoștință nu numai cu muzica pe care o numim clasică, ci și cu genuri precum café-concert, jazz, tango și musical, explicate succint și pe înțelesul lor de către Marta Băceanu și Gaby Stănescu.

Marta Băceanu și Gaby Stănescu sunt doi artiști cu experiență, cu proiecte comune și nu numai. Laureată a numeroase premii, Marta Băceanu a susținut concerte în țară și străinătate (Franța, Germania, Tunisia, Marea Britanie, Elveția), iar Gaby Stănescu a colaborat cu importante instituții muzicale românești și, atras de muzica de jazz, cu mai mulți artiști printre care Nigel Kennedy și Edvin Marton.

Concertul lecție de pian și vioară nu este primul eveniment de acest gen al Operei Comice pentru Copii. În ultima perioadă, și alți artiști importanți au fost invitați să susțină lecții pentru copii. Printre aceștia se numără percuționistul Alexandru Matei, pianista Ioana Maria Lupașcu, harpistul Ion Ivan Roncea, violoncelistul Marin Cazacu. La aceste concerte se adaugă proiectul saloanelor, prin care copiii au ocazia de a afla și mai multe lucruri din lumea artelor spectacolului: ”Salonul de scenografie” cu creatoarea Bogdana Pascal, Salonul de musical, Salonul de balet cu prim-balerina Corina Dumitrescu, dar și seria de concerte ”Armonii de iarnă”, ”Armonii de toamnă”, ”Armonii de primăvară”, seria ”Cu Nino prin lume”, spectacolul ”Viața lui Mozart” și altele. Toate aceste evenimente au menirea de a-i apropia pe copii de artă, de a le forma gustul pentru muzică, pentru frumos, scop pe care îl ating și alte proiecte ale Operei Comice pentru Copii.

Iulia-Toea Mureșan

Foto: Alexandra Jitariuc

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign